Tussendoortjes, desserts en snacks

Recept: heerlijke baba ganoesh met geheim ingrediënt!

Zoals je regelmatig in mijn stories op social media kunt zien houden wij erg van borrelen als maaltijd. We maken graag verschillende plantaardige spreads, met rauwkost en volkoren brood of crackers. Met een goed gevulde soep er bij is dat een prima gebalanceerd diner. “Hapjeseten” noemde mijn zoon het vroeger toen hij nog klein was. Zo gezellig in het weekend!

Deze aubergine spread vormt de perfecte combinatie van zuur, zoet en zout. Je kunt hem als dip gebruiken, maar ook prima als broodbeleg. Hij heeft een onverwachte zoete twist door de toevoeging van een halve banaan. Ik hoor je denken: “banaan”? Ja, is echt lekker, probeer het eens! Hij is uiteraard volledig onbewerkt plantaardig, zonder olie.

Ingrediënten

2 aubergines, in totaal ongeveer 600 gram

5 tenen knoflook

2 eetlepels tahin

1 eetlepel misopasta

1/2 theelepel komijnpoeder

1/4 theelepel paprikapoeder

1/4 theelepel kurkumapoeder

Snuf cayennepeper

Halve banaan

Sap en rasp van een grote biologische citroen

2 eetlepels verse peterselie

2 eetlepels verse munt

Plantaardige melk zo nodig

Zwarte peper

Zout zo nodig

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de aubergines in plakken en leg deze, samen met de tenen knoflook (in de schil) op een bakplaat, op bakpapier. Besprenkel met wat water en zet 20 minuten in de oven. Draai ze dan om en laat ze nogmaals 20 minuten bakken. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Meng tahin, misopasta, kruiden, banaan, citroensap- en rasp, peterselie en munt in een keukenmachine. Doe er vervolgens de afgekoelde aubergineplakken bij, plus de knoflook die je uit de schil hebt gewipt. Meng tot een romig mengsel en breng op smaak met zwarte peper en zo nodig nog wat zout. Voeg er nog enkele eetlepels plantaardige melk aan toe als het mengsel te dik is.

Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk