Avondeten Lunch Tussendoortjes, desserts en snacks

Recept voor Italiaanse farinata!

Toen ik laatst in Italië op vakantie was in de prachtige streek Cinque Terre, waar ik in 3 dagen van dorpje naar dorpje ben gewandeld (fikse wandelingen, waarbij ik mooie lessen opdeed, zie mijn reel op Instagram en Facebook daarover!), ontdekte ik op een avond in een heerlijk restaurantje met uitzicht op zee een gerecht dat ik nog niet kende en dat typisch bleek voor de streek: farinata. Een pannenkoek van kikkererwtenmeel, water, olijfolie en kruiden, die je bakt in de oven en die je combineert met andere gerechten. Volledig plantaardig en gezond dus, en overheerlijk! Thuis ben ik dan ook direct op zoek gegaan naar een recept, waar ik mijn eigen twist aan heb gegeven. En het bleek ook hier een succes! Ik maakte deze farinata onder andere voor mijn maandelijkse eetclub, en nam hem mee toen ik bij vrienden ging eten. Iedereen heeft er van gesmuld en ik deel graag het recept voor dit heerlijke gerecht met jullie!

Ingrediënten (als snack voor 8 personen, als maaltijd voor 4)

150 gram kikkererwtenmeel

450 ml water

1/2 theelepel (kruiden)zout (gebruik kaliumzout als je een hoge bloeddruk hebt, of laat het zout weg)

Verse zwarte peper

1/2 eetlepel gedroogde rozemarijn (wanneer je verse gebruikt doe dan wat minder)

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een kom. Mix net zolang totdat je een glad beslag hebt. Laat dit minimaal 2 uur staan. Roer het daarna nog een keer door en giet het dan in een ronde vorm van 27 cm doorsnede, die je eventueel met bakpapier hebt bekleed. Let op, het beslag blijft dun! Zet 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal uit de oven en laat afkoelen. Serveer met een handje rucola of andere sla en kruiden, zoals bijvoorbeeld verse basilicum. Ook lekker met hummus of pesto!

Deze heerlijke farinata eet je als snack bij de borrel, of als maaltijd, met een salade.

Enjoy!

Dit vind je misschien ook leuk