Onbewerkte plantaardige voeding Overige recepten Recepten

Broccolikiemen: waarom ze zo gezond zijn en hoe je ze kweekt

Ik ben dol op broccolikiemen: super gezond en heel gemakkelijk zelf te kweken.

Broccolikiemen bevatten (naast eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels) een voorloper van sulforafaan, een stof die in verband wordt gebracht met de preventie van verschillende vormen van kanker (oa van prostaat, borst, darm, huid, blaas en maag). Ook beschermt het de normale cellen tegen de schadelijke effecten van chemotherapie. Sulforafaan heeft een gunstig effect op diabetes (door vermindering van insuline resistentie), hart- en vaatziekten, autisme en osteoporose. Het vermindert inflammatie (lees ook mijn eerdere artikel over deze vorm van chronische ontsteking) en kan dus gunstig werken bij aandoeningen waarbij inflammatie een rol speelt, zoals hart-en vaatziekten, dementie, depressie, reumatoïde artritis en overgewicht.

Sulforafaan is ook aanwezig in de andere kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool en spruitjes. De kiemen hebben alleen tot wel 100x meer van (de voorloper van) deze stof. Goede reden dus om ze regelmatig te eten!

Je kunt kiemen kopen, maar ook gemakkelijk zelf kweken. Dat doe je zo:

Doe 1 eetlepel kiemzaden in een pot met brede hals en sluit deze af met een gaasje (ik gebruik ongeïmpregneerd horgaas, waar ik stukken van heb gesneden). Zet vast met een elastiekje. Doe water in de pot zodat de zaden ruim onder water staan en laat dit een nacht weken. De volgende ochtend afgieten (gaasje goed vasthouden en even goed schudden) en schuin omgekeerd in een vergiet zetten. Vervolgens ga je 2 keer per dag spoelen (schoon water er in, rondzwenken en water er weer uit schudden; gaasje kan al die tijd blijven zitten) en na ongeveer een week zijn de zaden goed gekiemd. In de koelkast in een afgesloten bakje met wat keukenpapier onderin zijn ze nog een dag of 5 houdbaar.

In de highlights op mijn Instagram account pagina vind je een stap voor stap mini cursus, met foto’s en een filmpje. Leuk als je me daar volgt!

Hopelijk heb ik het je zo gemakkelijk gemaakt om meer van deze gezonde kiemen te eten.

 

Referenties:

Russo M, Spagnuolo C, Russo GL, Skalicka-Woźniak K, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Nabavi SF, Nabavi SM. Nrf2 targeting by sulforaphane: A potential therapy for cancer treatment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 May 24;58(8):1391-1405.

Aumeeruddy MZ, Mahomoodally MF. Combating breast cancer using combination therapy with 3 phytochemicals: Piperine, sulforaphane, and thymoquinone. Cancer. 2019 May 15;125(10):1600-1611.

Nandini DB, Rao RS, Deepak BS, Reddy PB. Sulforaphane in broccoli: The green chemoprevention!! Role in cancer prevention and therapy. J Oral Maxillofac Pathol. 2020 May-Aug;24(2):405.

Iahtisham-Ul-Haq, Khan S, Awan KA, Iqbal MJ. Sulforaphane as a potential remedy against cancer: Comprehensive mechanistic review. J Food Biochem. 2021 Aug 5:e13886.

Kuran D, Pogorzelska A, Wiktorska K. Breast Cancer Prevention-Is there a Future for Sulforaphane and Its Analogs? Nutrients. 2020 May 27;12(6):1559.

Elkashty OA, Tran SD. Sulforaphane as a Promising Natural Molecule for Cancer Prevention and Treatment. Curr Med Sci. 2021 Apr;41(2):250-269.

Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126.

Singh K, Zimmerman AW: Sulforaphane treatment of young men with autism spectrum disorder. CNS Neurol Disord Drug Targets 2016;15:597–601.

Lin H, Wei B, Li G, et al.: Sulforaphane reverses glucocorticoid-induced apoptosis in osteoblastic cells through regulation of the Nrf2 pathway. Drug Des Devel Ther 2014;8:973–982.

Kaiser AE, Baniasadi M, Giansiracusa D, Giansiracusa M, Garcia M, Fryda Z, Wong TL, Bishayee A. Sulforaphane: A Broccoli Bioactive Phytocompound with Cancer Preventive Potential. Cancers (Basel). 2021 Sep 25;13(19):4796.

Yagishita Y, Fahey JW, Dinkova-Kostova AT, Kensler TW. Broccoli or Sulforaphane: Is It the Source or Dose That Matters? Molecules. 2019 Oct 6;24(19):3593.

Fahey JW, Zhang Y, Talalay P. Broccoli sprouts: an exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Sep 16;94(19):10367-72.

Dit vind je misschien ook leuk