Onbewerkte plantaardige voeding

Waarom ik geen olie gebruik

Je heb misschien al in mijn recepten gezien dat ik geen olie gebruik om te bakken of dressings te maken.
🌱
Olie is ten eerste een bewerkt product, dat door de bewerking een groot deel van de waarde van het oorspronkelijke voedingsmiddel (bv olijven voor olijfolie) verliest.
🌱
Je denkt misschien dat olijfolie gezond is. Er zijn in het verleden ook veel studies gedaan die dit lijken aan te tonen, bv naar het mediterrane dieet, dat veel gebruik maakt van olijfolie. Maar de laatste jaren lijkt het er meer op dat mensen in de mediterrane landen gezond zijn ondanks, ipv dankzij olijfolie. Recente studies tonen een significant negatief effect van olijfolie aan op het endotheel, de binnenwand van je bloedvaten. Binnen enkele uren na gebruik van verzadigd vet, maar ook plantaardige (olijf)olie verstijven je vaten, wat je risico op bv een hartinfarct vergroot. Ik merk dit persoonlijk direct de dag nadat ik een keer ’s avonds take out heb gegeten (waar vaak veel vet in zit); meer pijn op de borst!
🌱
De derde reden waarom ik olie mijd is omdat het veel calorieën bevat en niet bijdraagt aan verzadiging omdat het zo bewerkt is. Zodra ik olie schrapte uit mijn menu begon ik fors af te vallen.
🌱
Ik mis olie persoonlijk totaal niet. Een uitje aanfruiten met een beetje water (er bij blijven en steeds een eetlepel water toevoegen) gaat ook prima. En in de airfryer of oven is olie ook niet nodig.
🌱
Kortom: schrap eens de olie en kijk hoe je je voelt!

Dit vind je misschien ook leuk