Leefstijl Onbewerkte plantaardige voeding

Zo eet je gemakkelijk meer groenten en fruit!

Groenten en fruit zijn essentiële voedselgroepen die belangrijke stoffen, zoals vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten leveren voor een optimale gezondheid. 

Als er 1 ding is dat je vandaag nog kunt veranderen aan je voedingspatroon dat je gezondheid ten goede komt dan is het om meer groenten en fruit te gaan eten.

Als je dit lastig vindt en wel wat hulp kunt gebruiken heb ik hier een aantal tips voor je:

  1. Voeg groenten en fruit toe aan je ontbijt. Fruit is voor veel mensen easy, maar ook groenten kun je prima bij je ontbijtje eten! Voeg bijvoorbeeld geraspte wortel of biet toe aan je havermout, of maak een smoothiebowl met banaan, bessen en boerenkool, courgette, bloemkool of spinazie. Door de banaan proef je er niets van en je hebt ’s ochtends al meteen een portie groenten en fruit binnen! Maak scrambled tofu met gebakken champignons, groene bladgroenten en tomaat, of neem een volkoren cracker met avocado en kiemen.
  2. Neem groenten en fruit tussendoor. Fruit kun je uit het vuistje eten, maar ook met een pindakaas dip, of in een fruitsalade. Denk ook eens aan groenten als tussendoortje, zoals rauwkost met een dip van hummus, frisse koolrabischijfjes of chips van dunne plakjes groenten die je in de oven of airfryer hebt gebakken; heerlijk!
  3. Eet rauwkost of een salade tijdens de lunch. Varieer elke dag met andere groenten bij je boterhammen. Je kunt bijvoorbeeld je brood beleggen met hummus en gegrilde groenten, die je over hebt van het avondeten van de dag tevoren. En maak het jezelf gemakkelijk; gegrilde paprika’s of bietjes uit pot zijn ook groenten!
  4. Maak of koop groentesoep en drink voor lunch en diner een kop. Een hele simpele manier om extra groenten binnen te krijgen.
  5. Vul ’s avonds je bord minimaal voor de helft met groenten, gooi wat extra groenten door een curry of stoofpot of eet eens een salade. Denk ook aan fruit door het avondeten. Zo is mango bijvoorbeeld heerlijk in een buddha bowl.
  6. Neem fruit als toetje. Uit het vuistje, of als ijs. Je kunt heel gemakkelijk heerlijk ijs maken van stukjes bevroren banaan of mango. Heel simpel, met maar 1 ingrediënt, in de blender!

Zorg er voor dat je groenten en fruit klaargemaakt in je koelkast hebt staan en dat de fruitschaal in het zicht staat. Misschien kun je eens of 2x in de week wat extra tijd nemen om te “preppen”; dingen voor te bereiden, zoals een soep, rauwkost en ingrediënten voor een buddha bowl.

En wees alsjeblieft niet bang voor fruit. Je mag echt meer fruit eten dan 2 stuks per dag!

 

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk