Soepen

Verwarmende pompoensoep met sinaasappel en gember

Ik lijk de laatste tijd wel verslaafd aan gember. Ken je dat? In de thee, om los op te knabbelen, door de curry en dus ook door deze soep. Ik vind niet alleen de smaak heerlijk, maar ben ook enthousiast over de mooie effecten van gember op de gezondheid. Het heeft een antioxidant werking, remt ontsteking en werkt goed tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap. Ook bij reis- en zeeziekte kan gember helpen. Door de medicijnen voor mijn hart heb ik helaas wat sneller last van zeeziekte de laatste jaren. Erg irritant voor een zeilster…. Maar wanneer ik bij ruige zee een stuk gember in m’n mond houd is het prima te doen! Naast deze mooie effecten zou gember ook tumorcellen kunnen remmen en mogelijk een gunstig effect hebben op bloeddruk en cholesterol. Een powerwortel dus!

Deze soep bevat naast gember ook sinaasappel, wat hem lekker fris maakt. Heerlijk als voorafje, of bij een lekkere lunch.

Ingrediënten (4-6 personen)

2 kleine uien, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngesneden 

1 flespompoen, in blokjes (schillen hoeft niet!)

2 volle eetlepels verse gember, gehakt

2 winterwortels, in blokjes

1/2 theelepel kurkuma

1/2 theelepel zout of 1 theelepel misopasta

Verse zwarte peper

1,8 liter kokend water

1 sinaasappel

Fruit de uien een paar minuten aan in wat water. Voeg de pompoen, wortel, gember en kruiden toe en bak even mee. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken, totdat de groenten gaar zijn. Pers de sinaasappel uit. Doe het sap samen met de soep in een blender en mix tot een gladde soep. Serveer met wat geroosterde pompoenpitten. Eet smakelijk!

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Literatuur:

Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd ed. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7.

Mao QQ, Xu XY, Cao SY, Gan RY, Corke H, Beta T, Li HB. Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Foods. 2019 May 30;8(6):185.

Dit vind je misschien ook leuk