Avondeten Lunch

Recept: smeuïge zwarte bonenburgers met knapperige zoete aardappelfrites

Het heeft me een hele tijd gekost voordat ik een goede formule had ontwikkeld voor een lekkere, plantaardige, gezonde burger die niet uit elkaar viel. Na maanden verschillende peulvruchten en combinaties geprobeerd te hebben is er een burger uitgerold die redelijk stevig is en ook nog eens heerlijk van smaak. Uiteraard zonder olie en andere onnodige toevoegingen!

Ingrediënten (voor 6 kleine burgers, voor 3 personen)

1 ui, gesnipperd

300 gram zwarte bonen, geweld en gekookt (te vervangen door bonen uit blik)

200 gram gekookte zilvervliesrijst

1 “lijnzaadei” (1 eetlepel tot meel gemalen lijnzaad in 3 eetlepels lauwwarm water, 5 minuten laten staan)

1/2 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel zout

1/8 theelepel zwarte peper

1/2 theelepel paprikapoeder

1/8 theelepel cayennepeper

1/2 theelepel kurkumapoeder

1/4 theelepel komijnpoeder

2 eetlepels edelgistvlokken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot een groffe pasta. Laat er nog wat stukken in zitten, dat geeft de burgers een lekkere bite.

Maak er met je handen 6 burgers van en leg die op een bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier.

Bak de burgers 12 minuten, draai ze daarna voorzichtig om en laat ze dan nog 12 minuten bakken. Haal de bakplaat uit de oven en laat hem 10 minuten staan voordat je de burgers verwerkt. Ze stijven dan namelijk nog verder op.

Serveer los, met zelfgemaakte (zoete aardappel) frietjes uit de airfryer (zie voor lekkere knapperige zoete aardappelfrites het recept hieronder!) en een salade of gestoomde groenten. Of leg de burger op een broodje en kleed hem aan zoals je wilt: bijvoorbeeld met sla, tomaat en zelfgemaakte hummus. Heerlijk!

Heb jij wel eens zelf bonenburgers gemaakt?


Zoete aardappelfrites

Ingrediënten (voor 3 personen)

3 zoete aardappels

3 theelepels kikkererwtenmeel (evt te vervangen door maizena)

1 theelepel knoflookpoeder

1/2 theelepel kurkumapoeder

Zwarte peper, snuf zout

1/4 theelepel chilipoeder

Bereiding

Snijd de zoete aardappels in dunne frites, met een fritessnijder of met de hand. Meng de overige ingrediënten in een kom en doe er vervolgens de zoete aardappel frites bij. Meng goed, om de frites helemaal te bedekken met het kruiden/meel mengsel. Bak ze (eventueel in badges, afhankelijk van de grootte van je airfryer, ze moeten in een enkele laag liggen) in de airfryer op 180 graden gedurende 15 minuten. Schud elke 5 minuten even om. Eet ze met (zelfgemaakte) ketchup, of een sausje van mosterd en sojayoghurt. Enjoy!

Dit vind je misschien ook leuk