Leefstijl

Wat is integrale geneeskunde?

Een van de vragen die ik kreeg op mijn oproep op social media of jullie specifieke dingen van mij wilden weten was of ik uit kon leggen wat mijn vak nou eigenlijk inhoudt. Want “arts voor integrale geneeskunde en leefstijl” is een hele mond vol, maar wat is het nou eigenlijk?

Ik denk dat je je bij leefstijl wel iets voor kunt stellen; hoe beïnvloed je je gezondheid door middel van een gezonde leefstijl. De pijlers van leefstijlgeneeskunde heb ik eerder al wel eens uiteengezet: gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning, vermijden van schadelijke invloeden van buitenaf (roken, alcohol, schadelijke stoffen), voldoende slaap en het hebben van betekenisvolle relaties en een doel in het leven.

Integrale geneeskunde is zorg die zich afspeelt op het snijvlak van de complementaire (aanvullende) en conventionele (reguliere) geneeskunde. Integrale geneeskunde gaat zo veel mogelijk uit van het zelfhelende vermogen van het lichaam en maakt daarnaast gebruik van behandelingen die bewezen effectief zijn voor de gezondheid en bovendien veilig zijn. Op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek, als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Zeker geen alternatieve therapie dus! Sterker nog, de reguliere geneeskunde wordt geen moment uit het oog verloren en blijft de basis van ieder consult.

Bij de integrale geneeskunde staat de patient centraal en is er een gelijkwaardige relatie tussen de patiënt en de hulpverlener. Er wordt gekeken naar de gehele mens en gestreefd naar optimale gezondheid en herstel. 

Zo zijn bijvoorbeeld behandelingen als yoga en mindfulness bewezen effectief en veilig bij angst, pijn en stress. En is acupunctuur bewezen effectief bij knieklachten en pijn na een operatie.

In Nederland staat de integrale geneeskunde helaas nog in de kinderschoenen, maar gelukkig zijn we hard bezig met een inhaalslag. Andere landen, zoals de VS, Canada en Australie, zijn hierin al veel verder en vormen wat dat betreft een voorbeeld voor veel Europese landen.

Ik vind integrale zorg een prachtige manier om als arts te werken. Ik ben meer coach dan behandelaar en werk er vooral aan om de ander in zijn of haar optimale kracht te zetten. Waarbij de patient aan het roer staat!

Heb jij wel eens kennis gemaakt met integrale geneeskunde?

Dit vind je misschien ook leuk