Avondeten

Zuurkool stamppot met zoete aardappels en dadels

Zoals ik vaak in mijn stories op m’n sociale media kanalen laat zien eet ik regelmatig een beetje rauwe zuurkool bij mijn eten, omdat dat zo goed is voor het microbioom. Een klein schaaltje naast je bord is al voldoende om van de gezonde effecten van deze gefermenteerde kool te profiteren.

Omdat rauwe zuurkool niet erg lang houdbaar is maak ik een paar dagen nadat ik de verpakking heb opengemaakt altijd zuurkool stamppot. Deze week had ik geen gewone aardappelen meer in huis en probeerde ik het eens met zoete aardappelen. Wauw, wat werd dat een heerlijk potje! Zeker toen ik er ook nog eens dadels aan toevoegde. Dadels zijn erg gezond, ze bevatten veel vezels en blijken de bloedsuikerspiegel niet zo te laten stijgen als andere zoetmiddelen. Zeker niet wanneer ze gecombineerd worden met andere voedingsmiddelen waar vezels en gezonde vetten in zitten!

Deze stamppot maak je zo:

Ingrediënten (2 personen)

5 medium zoete aardappelen

500 gram zuurkool

5 dadels, ontpit

Zwarte peper

1/4 theelepel kurkumapoeder

Zo nodig wat plantaardige melk

Naar smaak evt mosterd

Bereiding

Schil de zoete aardappelen, snijd ze in blokjes en kook of stoom ze in 15-20 minuten gaar. Giet af en stamp ze tot moes. Ik houd van een stevige stamppot, dus voeg er meestal geen vocht meer aan toe, als je hem wat smeuïger wilt kun je een scheutje plantaardige melk toevoegen. Voeg de kurkuma en peper toe, en als je dat lekker vindt wat mosterd. Snijd de dadels in stukjes en voeg, samen met de zuurkool, toe aan de zoete aardappelen. Ik eet dit direct, zonder de zuurkool apart op te warmen. Zo blijven de gezonde bacteriën uit de zuurkool behouden! Als je je stamppot liever lekker warm wilt, warm eea dan samen op, maar houd een klein schaaltje zuurkool achter om rauw te eten.

Serveer met gebakken tempeh, geroosterde pompoenpitten of gebakken kikkererwten.

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk