Soepen

Recept: soep van bloemkoolblad en witte bonen

Ik vond het altijd zo jammer om bloemkoolblad weg te gooien, totdat ik werd geïnspireerd door @vegan_renmens om het blad ook te gebruiken. Zij stooft de bladeren, wat bij ons geen succes was, maar er soep van maken bleek heerlijk!

Bloemkool behoort tot de familie van de kruisbloemige groenten, die veel vezels en antioxidanten bevatten. Ze zijn ontstekingsremmend en kunnen helpen chronische ziektes zoals hart-en vaatziekten, diabetes en Alzheimer te voorkomen. Ook zijn er studies die hebben aangetoond dat kruisbloemigen tumorgroei kunnen remmen. Goede redenen om de kruisbloemigen (zoals oa broccoli, boerenkool, spruitjes, andere koolsoorten, paksoi en dus ook bloemkool) regelmatig op het menu te zetten!

Ingrediënten

2 uien, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden 

Bladeren van 1 bloemkool, in stukken gesneden

1 theelepel kurkuma

1 theelepel komijnpoeder

Versgemalen zwarte peper

1/4 theelepel gemalen chilivlokken (meer voor een pittiger soep)

1 eetlepel misopasta

Een potje witte bonen van 360 gram, uitgelekt en afgespoeld

Flinke hand spinazie

Bereiding

Fruit de uien aan in wat water. Voeg steeds een beetje water toe wanneer het aan dreigt te branden. Voeg wanneer de uien beginnen te kleuren de kruiden en de bloemkoolbladeren toe en bak nog een paar minuten. Voeg dan kokend water toe tot de bladeren ruim onder water staan. Voeg de misopasta en de knoflook toe en laat ongeveer 10 minuten koken, totdat de bladeren zacht geworden zijn. Afhankelijk van de dikte van de nerf zul je ze korter of langer moeten koken. Check elke 5 minuten even door er met een vork in te prikken. Haal de soep van het vuur en doe hem in een blender, met de witte bonen en spinazie. Blend tot een gladde soep.

Serveer met bieslook en wat citroensap. Smakelijk!

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cruciferous-vegetables#1

Dit vind je misschien ook leuk