Afvallen Depressie Immuunsysteem Leefstijl

Tips om koud te douchen

Sinds een half jaar neem ik iedere ochtend een koude douche. Iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik het zo fijn zou vinden, laat staan dat ik het iedere dag vol zou houden!

Koud douchen is bewezen goed voor je stemming, het geeft je energie, helpt bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht en versterkt mogelijk zelfs je immuunsysteem. Lees ook eens het artikel dat ik eerder schreef over waarom koude zo goed is voor je gezondheid.

Maar hoe doe je dat, als je nu al staat te jodelen als beneden iemand de warme kraan open draait terwijl jij staat te douchen? Wanneer je je het liefst het hele jaar door in een warme trui wikkelt en er niet aan moet denken om die koude douche te moeten doorstaan?

Ik kan je vertellen: dit kun jij ook! Dit ga je zelfs geweldig fijn vinden, als je het even volhoudt in het begin. Niet het moment van onder de koude straal stappen, maar dat moment er na, wanneer je huid tintelt en de energie volop door je lijf stroomt: dat moment is echt verslavend. Daar zie ik nu iedere ochtend naar uit!

Als jij dit gevoel ook wilt ervaren heb ik een aantal tips voor je, die je helpen om deze gewoonte op te bouwen en in te slijten.

Zo begin je met koud douchen:
 1. Bouw het rustig op. Begin met bijvoorbeeld 10 seconden. En doe daar iedere dag 10 seconden bij. Totdat je 2 minuten per keer onder de koude straal staat.
 2. Doe het iedere dag. Je zult merken dat het dan gemakkelijker is. Als ik eens een dag oversla merk ik direct dat het de volgende dag meer moeite kost om de douche op koud te zetten. Dat motiveert mij echt om iedere dag koud te douchen!
 3. Neem eerst een warme douche en draai dan rustig de kraan op koud. Maak de douche niet te warm, want dan is het des te moeilijker om de koude straal te trotseren. Douche bijvoorbeeld lauw en wacht niet te lang alvorens je de douche op koud draait.
 4. Richt de koude straal eerst op je voeten, ga dan naar boven tot je middel, doe de achterkant van je benen, dan je beide armen (begin met rechts), vervolgens je romp en uiteindelijk je rug en hoofd.
 5. Je hoeft niet elke keer je hoofd koud te douchen. Ik was bijvoorbeeld maar 2 keer per week mijn haar, en douche alleen dan mijn hoofd koud.
 6. Hoe langer je kunt blijven staan met de straal gericht op je nek en schouderbladen, hoe beter het is. Daar zit je bruine vet, dat je helpt bij afvallen.
 7. Draai de kraan terug in volume, zodat de straal koud water niet te hard is. Dat helpt ook om het beter vol te houden.
 8. Time jezelf met behulp van een douchetimer die je aan de binnenkant van de douchewand kunt plakken met een zuignap, of gebruik je Google Nest om een timer in te stellen. Een klok met secondewijzer ophangen in de badkamer is ook een optie, of rustig in jezelf tellen.
 9. Begin met tellen wanneer de douche helemaal op koud staat.
 10. Als je helemaal koud te heftig vindt in het begin, meng dan de eerste dagen wat lauw water bij, en bouw in een paar dagen op naar helemaal koud. Niet alle thermostaatkranen kunnen overigens ijskoud water geven. Ik heb mijn douchekraan laten vervangen door een ouderwetse mengkraan, zodat ik zeker wist dat ik ijskoud water kon krijgen.
 11. Zorg er voor dat je rustig adem blijft halen. Focus op de uitademing. Ontspan!
 12. Stil blijven staan terwijl de koude straal op je nek en rug gericht staat helpt om het beter te kunnen volhouden. Wanneer je dit goed volhoudt kun je de straal weer wat over de rest van je lichaam laten gaan, om daarna terug te keren bij de nek en rug.
 13. Probeer je aandacht weg te leiden van de gedachte dat het te koud is, dat je dit niet vol kunt houden, dat het te moeilijk is. Focus in plaats daarvan op iets dat je ziet in je badkamer, een fijne gedachte, zoals een mooie plek op vakantie (misschien wil je je inbeelden dat je onder een waterval staat in een prachtig landschap!), of het gevoel van de koude straal op je huid.
 14. En geniet daarna van het energieke, blije gevoel dat je krijgt wanneer je het hebt volbracht. You did it!
 15. Denk overigens niet dat het ooit echt prettig wordt om de douche op koud te zetten, de eerste 15 tot 30 seconden zijn iedere dag moeilijk. Maar ik weet inmiddels waar ik het voor doe, en dat is het zo waard!

Ik hoop dat deze tips jou helpen om elke dag koud te douchen en de heilzame effecten er van te ervaren!

Overigens raad ik af om koud te douchen wanneer je een hartaandoening hebt (overleg dan eerst met je arts), zwanger bent, Raynaud hebt, of epilepsie. Ook wanneer je koorts hebt is koud douchen niet aan te raden. Overleg bij vragen over je chronische ziekte en of je daarmee koud kunt douchen met je huisarts of medisch specialist.

Op mijn social media kanalen, Facebook en Instagram, deel ik dagelijks tips over een gezonde leefstijl en laat ik zien hoe ik zelf die tips toepas. Leuk als je me daar ook volgt!

Dit vind je misschien ook leuk