Een actueel onderwerp, waar ik tot nu toe niet over heb geschreven. Tot een paar maanden geleden was er nog veel onduidelijk over dit ziektebeeld en het risico om het op te lopen. Inmiddels worden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat oa voeding van invloed kan zijn op het oplopen en het beloop van covid-19.

Uit onderzoek dat in juni van dit jaar gepubliceerd werd in het British Medical Journal Nutrition Prevention and Health, bleek dat mensen die een dieet volgden dat voornamelijk uit planten bestaat een significant lagere kans hadden op het ontwikkelen van gemiddeld ernstige tot ernstige covid-19.

Ruim 2800 medewerkers in de zorg (voornamelijk artsen) uit 6 verschillende landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, VS), die tijdens hun werk in nauw contact kwamen met covid-19 patienten, werden gedurende ruim 2 maanden gevolgd. Zij vulden vragenlijsten in over hun eetpatroon en gezondheid.

Na correctie voor verstorende onderliggende factoren zoals leeftijd, sexe, ras, medische voorgeschiedenis, roken en BMI, bleken personen die een dieet volgden met voornamelijk planten (“plant based” of pescotarisch- planten met vis) 59% minder kans te hebben op het ontwikkelen van ernstige covid-19. Diegenen die alleen maar planten aten hadden zelfs 73% minder kans op ernstige covid-19. Een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet bleek een 48% hoger risico te geven.

In een zeer recent in Gut gepubliceerde prospectieve cohort studie werden bijna 600.000 mensen gevolgd. Hun eetpatroon werd gescoord aan de hand van de “Healthful Plant-Based Diet Index” (hPBDI), waarbij de score hoger is naarmate er meer gezonde plantaardige producten worden gegeten, zoals volle granen, groenten en fruit. Vervolgens werd gekeken naar de kans om covid-19 op te lopen en naar de ernst van de ziekte.

Een hogere plant based diet score was geassocieerd met een significant lagere kans op covid-19 en ernstige covid, vooral bij mensen uit een lager sociaal economisch milieu. Hoe gezonder plantaardig je eet, hoe lager je risico op covid, maar zelfs als je ongezond plantaardig eet is je risico dus lager dan wanneer je niet plantaardig eet.

Ook in dit onderzoek werd gecorrigeerd voor mogelijk verstorende factoren. In dit geval zeer uitgebreid: leeftijd, sexe, ras, onderliggende aandoeningen, BMI, roken, fysieke inspanning, populatiedichtheid en het feit of covid maatregelen werden genomen, zoals het dragen van een mondkapje.

Al weer 2 onderzoeken die een mooie reden vormen om onbewerkt plantaardig te eten voor een optimale gezondheid. Een eetpatroon dat ontstekingsremmend is en goed is voor het microbioom. Een belangrijke factor voor een goede weerstand! Plantaardige voeding pakt de risicofactoren voor oa hart-en vaatziekten en overgewicht aan, inmiddels bekende risicofactoren voor een gecompliceerd beloop van covid-19.

Naast voeding zijn er natuurlijk nog meer factoren die je weerstand beïnvloeden, kijk hier en hier nog eens naar mijn artikelen daarover?

Eet jij al (zo veel mogelijk onbewerkt) plantaardig?

 

Literatuur:

Kim H, Rebholz CM, Hegde S, LaFiura C, Raghavan M, Lloyd JF, Cheng S, Seidelmann SB. Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case-control study in six countries. BMJ Nutr Prev Health. 2021 Jun 7;4(1):257-266.

Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, Leeming ER, Mazidi M, Drew DA, Gibson R, Graham MS, Lo CH, Capdevila J, Murray B, Hu C, Selvachandran S, Hammers A, Bhupathiraju SN, Sharma SV, Sudre C, Astley CM, Chavarro JE, Kwon S, Ma W, Menni C, Willett WC, Ourselin S, Steves CJ, Wolf J, Franks PW, Spector TD, Berry S, Chan AT. Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study. Gut. 2021 Nov;70(11):2096-2104.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord