Tussendoortjes, desserts en snacks

Echt gezonde plantaardige pepernoten!

Sinds ik onbewerkt plantaardig eet probeer ik de pepernoten ieder jaar zo veel mogelijk te mijden. Ik heb steevast last van de suikers, boter en witte bloem. Meer pijn op de borst en zo moe na een handje dat ik direct naar bed zou kunnen. En ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar suiker en witte bloem zijn enorme trigger foods voor me. Als ik er eenmaal aan ben begonnen kan ik niet meer stoppen voordat de zak leeg is!

Onlangs werd ik door een volger uitgedaagd om een recept voor echt gezonde pepernoten te maken. En dat vond ik wel een leuke uitdaging! Zonder boter, suiker en witte bloem. Plantaardig, minimaal bewerkt en toch lekker! En dus dook ik afgelopen weekend een paar uur de keuken in om wat te experimenteren. Daar zijn na een paar pogingen deze pepernoten uit gekomen. Goed gelukt, al zeg ik het zelf! Ze hebben meer weg van de ouderwetse pepernoten dan van kruidnoten, maar ze geven mij echt een sinterklaasgevoel. Zonder de vermoeidheid en pijn op de borst. En een paar bij de koffie is voldoende, ik blijf niet hunkeren naar meer! (Hoewel ik een groot deel wel in de vriezer heb gedaan, zo lekker waren ze!)

Ingrediënten 

225 gram volkoren boekweitmeel

50 gram amandelmeel

1 theelepel bakpoeder

1 volle eetlepel speculaaskruiden (koekkruiden)

2 theelepels kaneel

1 theelepel vanillepoeder

Snuf zout

85 gram dadels (ongeveer 5 grote zachte)

80 gram ongezoete appelmoes

40 ml sojamelk

Bereiding

Warm de oven voor op 175 graden. Meng de droge ingrediënten (boekweitmeel t/m zout) in een kom. Ontpit de dadels. Doe de natte ingrediënten (dadels, appelmoes en sojamelk) in een keukenmachine en meng tot een pasta. Voeg dan de droge ingrediënten toe en meng totdat het een bal gaat vormen. Zet het deeg minimaal 2 uur in de koelkast en maak er daarna kleine balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat bekleed met keukenpapier en druk ze iets plat. Bak de pepernoten 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze buiten de oven afkoelen, dan worden ze nog wat knapperiger. Bewaar ze 2 dagen in een luchtdicht bakje of een pot met deksel. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze nog langer goed!

Heb jij wel eens zelf pepernoten gemaakt? Met dit recept een fluitje van een cent!

Dit vind je misschien ook leuk