Ontspanning

Hoe blijf je gezond op vakantie, deel 2: ontspanning

Vorige week schreef ik het eerste deel over gezond blijven op vakantie, over activiteit. Elke dag bewegen en dit ook bewust inplannen.

In deze post geef ik je wat tips die voor mij werken om op vakantie echt te ontspannen en daardoor meer van mijn vakantie te genieten.

  1. Mediteren is een must. Voor mij niet onderhandelbaar. Als ik elke ochtend start met tijd voor mezelf en een meditatie begin ik de dag goed. Ik ben relaxter, kan meer genieten en ben een leukere reisgenoot voor anderen. Ik zorg dus voor een meditatieplekje op mijn vakantieplek, heb meditaties gedownload op mijn telefoon en heb oortjes mee om anderen niet te storen. Naast ’s ochtends mediteer ik vaak onderweg: in de auto wanneer mijn vriend rijdt, of op een luchthaven voor een vlucht. 
  2. Plan elke dag rust in. Ivm mijn hartziekte ga ik iedere middag even liggen. Ik doe een yoga nidra (slaapyoga) en slaap daarna vaak even, vooral wanneer we ’s ochtends iets hebben ondernomen. Die middagrust is voor mij essentieel en plan ik dan ook in in onze vakantieroutine. Vaak trekken we er ’s ochtends op uit en zijn we ’s middags in ons huisje, hotel of op onze kampeerplek. Reizen doen we bewust in meerdere delen, zodat ik die middagrust er in kan houden. Ik regel dan vaak een vroege checkin bij een hotel, of juist een late checkout. Inmiddels houden mijn vriend en zoon in de middag ook een rustmoment, en eigenlijk is iedereen daar blij mee. Even een boekje lezen, een dutje doen (wanneer doe je dat thuis nou!), een mooie film kijken, of in het zonnetje zitten met een lekker drankje. Heerlijk toch?
  3. Naast rust overdag is ook nachtrust belangrijk. Ik heb altijd oordoppen bij me en zorg zo veel mogelijk voor een vast slaapritme. Natuurlijk wordt het op vakantie ook wel eens later, dat is part of the fun. De wekker zetten om midden in de nacht samen naar de vallende sterren te kijken vanaf je balkon creëert een onvergetelijke ervaring!
  4. Laat zo veel mogelijk je verwachtingen los over hoe het moet lopen. Voor mij een echte uitdaging! Maar als het lukt is iedereen relaxter en sta je vaak open voor onverwacht leuke dingen die op je pad komen wanneer je het vaste schema loslaat.
  5. En tenslotte: geniet van quality time met je reisgenoten. Eindelijk wat meer tijd voor elkaar. Om eens een uitgebreid gesprek te hebben met je tiener wanneer je naast elkaar die hike doet. De hele avond spelletjes te doen, samen te genieten van de zonsondergang, of na te praten over de leuke dingen die je die dag samen hebt beleefd.

Hoe zorg jij voor ontspanning op vakantie? 

Dit vind je misschien ook leuk