Leefstijl Onbewerkte plantaardige voeding

Hoe je gezond blijft tijdens drukke dagen

Ken je dat? Dat je een drukke dag hebt gehad en dan ’s avonds wanneer je thuis komt direct grijpt naar junkfood en op de bank ploft? Dat heb ik jaren gehad. Op zich is het natuurlijk helemaal niet erg om een keer bewerkte voeding te eten, iets te bestellen of wat te snacken, maar bij mij leidde het vaak tot een rotgevoel. In m’n hoofd en in m’n lijf. Meer pijn op de borst, meer vermoeidheid en daardoor belandde ik vaak in de bekende vicieuze cirkel die een paar dagen duurde.

Inmiddels weet ik dat ik tijdens drukke dagen extra goed voor mezelf mag zorgen. Wat langer mediteren in de ochtend (ik sta daar soms een kwartiertje eerder voor op), extra pauzes inplannen gedurende de dag, om een wandeling te maken of een mini meditatie te doen, en vooral: gezond blijven eten. Omdat het na een drukke dag moeilijk is om nog iets gezonds voor mezelf klaar te maken, zorg ik er voor dat ik m’n maaltijden voorbereid en ready to eat in de koelkast heb staan.

Dit jaar volg ik de opleiding tot orthomoleculair arts. Eens per maand heb ik daarvoor 2 opleidingsdagen achtereen. Dat soort dagen zijn tegenwoordig extra zwaar voor me omdat ik normaliter elke middag slaap in verband met mijn hartziekte. Daarom neem ik de dag voorafgaand aan de opleidingsdagen wat extra tijd om mijn maaltijden voor een paar dagen te “preppen”.

Om je een idee te geven van wat ik zoal vooraf klaarmaak deel ik hier wat ik voor de laatste keer dat ik opleidingsdagen had heb gemaakt.

Als ontbijt: een overnight boekweitpap, met sojamelk, banaan, chiazaad, hennepzaad, kaneel en granaatappelpitjes. Deze pap kan ik warm of koud eten. Voor de 2e dag deed ik alle ingrediënten voor een smoothie(bowl) in een pot en zette ook deze in de koelkast. Bijvoorbeeld: haver, boerenkool, banaan, mango, lijnzaad, bramen, citroen en kaneel.

Gezonde snacks en een dito lunch krijgen we gelukkig tijdens de opleiding. Ik neem wel zakjes groene thee mee, en altijd een stuk fruit voor het geval ze dat niet hebben.

Voor wanneer ik thuis kom heb ik altijd 2 soepen voorbereid; dit keer een bloemkoolsoep met garam masala en een tomaten-paprika soep. Verder heb ik altijd wat walnoten en paranoten klaar staan.

Als avondeten had ik een zoete aardappel met chili sin carne, avocado, tomaatjes en rucola. En een stir fry met tofu en snijbiet, met quinoa. Daar had ik ook nog rauwkost bij voorbereid.

Als toetje fruit, gewassen en klaar om op te eten in de koelkast.

Op deze manier blijf ik toch gezond eten, en daar voel ik me het beste bij.

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk