Reizen

Plantaardig in Parijs!

Onlangs waren mijn vriend en ik, op doorreis naar het zuiden, weer eens een dag in mijn favoriete stad, Parijs. Parijs heeft nog steeds een warm plekje in mijn hart, sinds ik er jaren geleden 3 jaar heb gewoond en gestudeerd. De prachtige gebouwen, leuke winkeltjes, geweldig bio cosmetica winkels, Franse brasseries en chique warenhuizen. M’n hart is blij wanneer ik daar rondloop!

Toen ik in m’n stories op social media m’n favoriete plekjes waar ik graag kom deelde kreeg ik van meerdere van mijn volgers enthousiaste reacties en de vraag of ik er eens een overzicht van kon maken. Leuk! Parijs is echt de moeite waard voor een stedentrip, en met de auto of de trein ben je er zo!

Dit keer waren we maar 1 dag in Parijs, maar is het toch gelukt om meerdere vegan plekken te bezoeken.

Vegan restaurants en koffietentjes in Parijs:

 • Wild and the Moon: een kleine keten van plantaardige restaurants, open overdag, voor ontbijt, lunch en tussendoor. Heerlijke granola ontbijtjes, salades, smoothies, snacks, burgers en bowls. Ook verkopen ze er bijzondere producten, zoals supplementen en superfoods. Ik dronk er een heerlijke warme chocolademelk met chaga, de paddenstoel waar ik al eerder over heb geschreven omdat hij zo gezond is! Ik at er een verrukkelijk chocoladetaartje bij, mijn vriend nam een granola bowl met koffie. Super leuke plek om te zitten en altijd leuke mensen!
 • Land and Monkeys: een bakkerij met 5 vestigingen (wij gingen naar degene in de Marais, mijn favoriete wijk in Parijs), waar je vegan versies eet van alle Franse broodjes en patisserie die je maar kunt bedenken. Voor het eerst sinds jaren at ik weer eens een croissant aux amandes, mijn favoriete patisserie toen ik in Parijs woonde!
 • Riz riz. Een geweldig plantaardig Aziatisch restaurant, in het 3e arrondissement (vlakbij centre Georges Pompidou), waar je, zoals de naam al zegt, rijstgerechten eet. Wij hadden een proeverij met meerdere gerechten, allemaal even heerlijk!

Andere vegan restaurants waar ik eerder ben geweest:

 • Le potager du Marais: midden in mijn favoriete wijk. Je eet er gezonde, plantaardige versies van Franse gerechten, zoals een seitan bourguignon, cassoulet, creme brulee en tante tatin. Allemaal heerlijk! Ze maken vnl gebruik van biologische en duurzame ingrediënten. Al jaren een heel populaire spot, reserveren is een must!
 • Cloud cakes: een vegan koffietentje in het 2e arrondissement met heerlijke patisserie!
 • Cafe Ginger: in het 4e, vlakbij place de la Bastille. Door de week open voor lunch van 12 tot half 3 en in het wekend ook s avonds. Heerlijke, gezonde bowls, salades, lasagne en quiches.
 • 42 Degres. Echt een ervaring! Rauw vegan. Allemaal prachtig gepresenteerd en alles is al even heerlijk. Hier kun je echt een hele avond dineren. Niet goedkoop, wel echt de moeite waard. De brunch op zondag (tussen 12 en 3) is ook een aanrader: onbeperkt kiezen van verschillende gerechten, met een smoothie en een warme drank, voor €35,=.
 • Le potager de Charlotte: 2 vestigingen, in het 9e en het 17e. Echt gezonde en heerlijke curry, bowls en salades. Wat aan de dure kant, maar ze gebruiken dan ook mooie ingrediënten. Ik ben fan!

Verder heb ik nog een aantal favoriete adresjes die niet geheel vegan zijn, maar wel mooie vegan opties op de kaart hebben.

Plekken met vegan opties:

 • Le Pain Quotidien: kennen we inmiddels ook in Nederland. Lekkere salades en broodjes.
 • Chez Marianne: heerlijke oost europese gerechten zoals falafel en hummus. Je kunt er ook afhalen. Met 2 vestigingen, 1 in de Marais en 1 in het 2e arrondissement.
 • L’as du falafel: afhaal falafelbroodjes. Voor als ik in de Marais aan het winkelen ben en niet uitgebreid wil gaan zitten lunchen. Heerlijk om in de zomer een falafelbroodje te halen en in een parkje op te eten. Er staat vaak een rij, dit is ook bij Parijsenaars een favoriet plekje.
 • Exki: een keten waar je gezonde salades en broodjes met een drankje af kunt halen. In sommige vestigingen kun je ook zitten, hoewel niet echt een gezellige zit. Meer een kantinegevoel. Maar wel leuk. Er komen veel studenten, de sfeer is altijd goed.
 • La Guingette d’Angele: echt een topper, met voornamelijk vegan gerechten. Een traiteur met afhaal lunch boxen op 2 locaties: in het eerste en 9e arrondissement. Heerlijke soepen, risotto’s, linzengerechten en plantaardige desserts.
 • Cafe Pinson: geweldig cafe, met 2 vestigingen, in het 9e en het 10e. Super leuk ingericht, erg vriendelijke bediening en er komen leuke mensen.

Fijne winkels:

 • Ik heb een aantal ketens van bio winkels waar ik graag een boodschappen deed toen ik in Parijs woonde: Naturalia (heeft zelfs een volledige vegan winkel!), Bio C’Bon, La Vie Claire en Carrefour bio.
 • Mademoiselle Bio: de meest geweldige winkel voor biologische, gezonde verzorgingsproducten en cosmetica. Meerdere vestigingen, ik ga altijd naar die in de rue des Archives.
 • Natures et Découvertes. Een geweldige keten met winkels in heel Frankrijk. Ze verkopen yoga artikelen, essentiele oliën, outdoorspullen, kinderspeelgoed, gadgets, boeken, thee en nog veel meer. Allemaal duurzaam, verantwoord en gericht op gezondheid.
 • Merci, aan de boulevard Beaumarchais, in het 3e. Trendy winkel, met een rode mini op de binnenplaats. Helaas wel steeds meer bekend bij toeristen.

Favoriete wijken waar ik graag kom:

 • De Marais. Echt met stip op 1! Ik ga altijd wel even naar het Place des Vosges, wat mij betreft het mooiste plein van Parijs! Even op een bankje zitten en kijken naar de Parijsenaars die elkaar hier ontmoeten. Leuke straten zijn de Rue des Francs Bourgeois, de rue des Rosiers en rue Sainte Croix de la Bretonnerie. Mooie winkels (Fleux, een woonwinkel, met meerdere vestigingen, allemaal verschillend en vlak bij elkaar; Natures et Decouvertes, Muji), schitterende huizen, mooie musea (het Picasso Museum is een aanrader, net als het Musee Carnavalet, met zijn prachtige binnenplein). Loop ook eens door de Rue des Barres, met oude vakwerkhuizen, richting de seine en het Ile Saint Louis. Als het in de zomer mooi weer is ga dan eens naar het Place du Marche Sainte Catherine, een hidden gem!
 • Het 6e arrondissement. Ik heb daar vlakbij gewoond en kom er nog graag. Mooie winkels, leuke cafeetjes en het mooiste warenhuis van Parijs, Le Bon Marche. Leuke straten zijn de rue du Bac, rue du vieux Colombier, rue du Four, rue des Saints-Peres. Bij La Grande Epicerie de Paris (voedingsafdeling van de Bon Marche) kijk je je ogen uit. Koop er iets om te eten en eet het op een bankje in het naastgelegen Square Boucicaut op.
 • De rue du Faubourg Saint Honore. De chique winkelstraat van Parijs. Leuk om mensen en etalages te kijken. Ik loop hem graag helemaal af, vanaf het westelijke deel. Winkels als Hermes, Chanel en Gucci. Onderweg kom je Laduree tegen, van de bekende macarons. Kijk rond op het Place Vendome (linksaf bij het indrukwekkende pand van Louis Vuitton) en kom uiteindelijk uit bij het Louvre. Ik drink graag iets op het terras van Cafe Marly, met uitzicht op de pyramide van het Louvre. Een chique plek, waar je Parijse dames met hun schoothondje aan een koffie of een drankje ziet. Even verder is het Paleis Royal, met zijn bekende binnenplein (niet missen, even goed kijken naar de doorgang onder de huizen!).
 • Ile Saint Louis. In de zomer wanneer het echt warm is de koelste plek van Parijs. Op de brug tussen Ile de la Cite en Ile st Louis mogen geen auto’s rijden. Daar zijn in de zomer ’s avonds vaak straat artiesten te vinden. Koop een ijsje bij Berthillon (al meerdere keren uitgeroepen tot het beste ijs van Parijs!), en ga lekker op de stoep zitten kijken. 
 • Montmartre. Mag niet ontbreken tijdens je tripje naar Parijs. Uiteraard leuk om de trappen naar de kerk te beklimmen en op het Place du Tertre rond te kijken, maar er zijn een paar andere plekken die echt de moeite waard zijn, zoals het square Louise Michel (prachtig uitzicht!), de villa Leandre, de rue Lepic (met zijn oude molens), de rue de l’Abreuvoir (een van de meest karakteristieke straten van Montmartre) en het square Marcel Bleustein Blanchet.

Verder nog wat hidden gems voor Parijs:

 • De passages. In Parijs zijn meerdere oude winkelpassages die de moeite waard zijn om te bekijken. Zoals de passage des Panoramas, de passage de l’Ancre (3e), Gallerie Vivienne (in het 2e, de bekendste, maar vaak ook de drukste), passage Verdeau (3e), passage du grand cerf en de Gallerie Vero-Dodat. Ik kijk altijd even welke in de buurt is en pak er 1 mee tijdens mijn stadswandeling; echt leuk om doorheen te struinen!
 • Rue Cremieux. Een schattig straatje met pastelkleurige huizen, net onder het Place de la Bastille. Helaas de laatste jaren wel een favoriete fotostop voor veel toeristen.
 • Court Damoye: nog een leuk straatje vlakbij Bastille.
 • De grote moskee (la grande Mosquee), in het 5e. Heeft een prachtige rustige binnentuin, een hammam en een theehuisje. Je waant je even in Marokko!

Als je met de trein naar Parijs gaat, houd er dan rekening mee dat een ticket bij Thalys het goedkoopst is wanneer je 3 maanden van tevoren boekt. De korting die je dan krijgt is echt de moeite waard om vooruit te plannen!

Ik hoop dat jullie net zo veel plezier hebben in Parijs als ik. Bon voyage, amusez- vous bien!

Dit vind je misschien ook leuk