Afvallen Meditatie Ontspanning

Gezond gewicht deel 4: hoe stress afvallen kan belemmeren

In deze serie waarin ik je meeneem in de factoren die je kunnen belemmeren om een gezond gewicht te bereiken: stress. Stress kan op meerdere manieren je vermogen om af te vallen beïnvloeden. Door de hormonen (onder andere cortisol) die worden geproduceerd in stressvolle omstandigheden stijgt je bloedsuikerspiegel en neemt je trek toe. Vooral je trek in ongezonde voedingsmiddelen blijkt toe te nemen, net als de kans op eetbuien. Stress heeft ook een effect op je metabolisme, dat direct vertraagt in stressvolle omstandigheden. Daarnaast neemt de beweeglijkheid van je darm af, en vertraagt de lediging van de maag. Op den duur worden je weefsels minder gevoelig voor insuline en ontstaat een toestand van chronische ontsteking, wat ook weer leidt tot overgewicht. 

Stress heeft ook invloed op je slaap, en ook een slechte slaap belet je om af te vallen. In een volgend artikel zal ik daar meer over vertellen.

Des te meer reden om stress zo veel mogelijk te verminderen als je wilt afvallen. Bouw gedurende de dag rustmomenten in, pak stressoren in je leven zo veel mogelijk aan, en laat de dingen die je niet kunt beïnvloeden los. Als je merkt dat dit je moeite kost, als je te maken hebt met traumatische ervaringen uit het verleden, of als je er zelf niet uit komt: vraag om hulp! Ga naar je huisarts, schakel een coach in, wat er ook maar nodig is om jou te helpen beter in je vel te zitten en meer rust te ervaren. Meditatie kan ook helpen om je stressgevoelens te verminderen. Ik heb een aantal gratis meditaties voor je opgenomen om je op weg te helpen. Ook begeleid ik momenteel gedurende 6 weken elke maandagavond om 20.00 uur een live meditatie via mijn Instagram account. Deze zijn ook later terug te kijken onder de video’s op mijn account (leuk als je er onder laat weten wat je er van vond!). In een eerder artikel gaf ik je al tips om te beginnen met mediteren. Hopelijk help ik je zo om de stress die je ervaart zo veel mogelijk te verminderen!

Literatuur:

Geiker NRW, Astrup A, Hjorth MF, Sjödin A, Pijls L, Markus CR. Does stress influence sleep patterns, food intake, weight gain, abdominal obesity and weight loss interventions and vice versa? Obes Rev. 2018 Jan;19(1):81-97.

Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010 May;72(4):365-9.

Sinha R. Role of addiction and stress neurobiology on food intake and obesity. Biol Psychol. 2018 Jan;131:5-13.

Yau YH, Potenza MN. Stress and eating behaviors. Minerva Endocrinol. 2013 Sep;38(3):255-67.

Kiecolt-Glaser JK, Habash DL, Fagundes CP, Andridge R, Peng J, Malarkey WB, Belury MA. Daily stressors, past depression, and metabolic responses to high-fat meals: a novel path to obesity. Biol Psychiatry. 2015 Apr 1;77(7):653-60.

Dit vind je misschien ook leuk