Onbewerkte plantaardige voeding

Gezonde plantaardige recepten

Als je begint met plantaardig eten, of je dat nou doet voor het klimaat, om dierenleed te verminderen, of voor je gezondheid, kun je wel wat hulp gebruiken om nieuwe recepten te vinden.

Ik adviseer meestal om stap voor stap je eetpatroon aan te passen. Dat werkt voor de meeste mensen het beste. Als je de eerste stap onder de knie hebt ga je naar de volgende stap. Dit kost je weinig tijd en moeite, en je hebt de grootste kans dat je leefstijlaanpassing blijvend zal zijn.

Plantaardige ontbijt recepten

Kijk bijvoorbeeld eerst of je je ontbijt plantaardig kunt maken. Zorg er voor dat je 2 lekkere plantaardige ontbijtjes hebt en wissel die af, voordat je door gaat naar het aanpassen van de lunch. Hier in huis wisselen we af tussen verschillende soorten warme pap, zoals quinoapap, havermoutpap en rijstepap en een koud papgerecht (fluweelzachte boekweitpap, zo lekker!). Die combineren we met verschillende toppings, zoals vers of gebakken fruit, een zaad voor de omega 3 vetzuren (zoals lijnzaad, chiazaad of hennepzaad), kaneel en soms noten.

Vegan ontbijt in het weekend

In het weekend bak ik vegan pannenkoekjes of plantaardige wentelteefjes. Of ik maak gebakken havermout, ook een heerlijke afwisseling voor de pap van door de week. En als we meer zin hebben in een hartig gerecht wordt het een kikkererwten scramble, of scrambled tofu. Met avocado, tomaatjes en gegrilde groenten, op smaak gebracht met sojasaus en hotsauce.

Gezonde vegan lunch

Nadat je wat vaste plantaardige ontbijt recepten onder de knie hebt ga je over naar de lunch. Kijk of je favoriete brood geheel plantaardig is. Soms wordt er namelijk melk toegevoegd aan brood. Vervang je broodbeleg door een plantaardige versie. Maak bijvoorbeeld eens zelf hummus, een snelle muhammara, of een heerlijke aubergine spread. Beleg je brood daarnaast met sla, tomaatjes, komkommer, of gegrilde groenten. Soep voor de lunch is ook een gemakkelijke plantaardige optie. In een handomdraai heb je ’s avonds een pan tomatensoep, of preisoep gemaakt, waar je meerdere dagen van kunt eten. Of een goed gevulde linzensoep.

Ook een salade voor de lunch kan prima plantaardig. Bijvoorbeeld een zomerse couscoussalade met druiven, of een lauwwarme quinoa salade met zwarte bonen en mango.

Ik eet zelf tijdens de lunch graag restjes van het avondeten van de dag ervoor. Gemakkelijk en gezond. Ik neem er dan een kop soep bij en vul het gerecht vaak aan met een groene bladgroente zoals paksoi, rucola of rauwe spinazie.

Onbewerkt plantaardig avondeten

Gaat de lunch je goed af, kijk dan eens naar gemakkelijke plantaardige gerechten voor het diner. Je zou eens een vleesvervanger kunnen proberen, maar nog gezonder is het om zelf te koken en daarbij bijvoorbeeld gebruik te maken van peulvruchten, tofu of tempeh. Probeer bijvoorbeeld eens zelf bonenburgers te maken. Laat het “agv-tje” (aardappelen, groenten, vlees) los en kook heerlijke gemakkelijke eenpansgerechten, zoals een pasta met linzensaus, pittige nasi met tofu, plantaardige risotto met romige aubergine, bloemkoolcurry, of maak eens een vegan “Mac and Cheese”! Voor je het weet wil je niet anders meer dan deze heerlijke plantaardige gerechten. Na verloop van tijd gaat namelijk, zeker als je zo veel mogelijk onbewerkt kookt, je microbioom zich aanpassen en je smaak veranderen. Dan heb je echt geen zin meer in vlees, kaas, vis of eieren.

Gezonde plantaardige snacks

Uiteindelijk kun je ook je tussendoortjes (als je die al wilt nemen, lees ook maar eens waarom ik in sommige situaties tussendoortjes afraad) plantaardig maken. Bananenbrood is een heerlijke snack waar je steeds weer mee kunt variëren. Of maak zelf dadelballetjes, een heerlijk smeuïge wortelcake, of muffins met appel en pompoen. Als je op zoek bent naar gezonde hartige snacks probeer dan eens zelf kleine blokjes aardappel in de airfryer te bakken, bak zelf gezouten popcorn, of neem rauwkost met een hummusdip.

Als je zo stap voor stap je gerechten aanpast en ook nog eens probeert om deze zo gezond mogelijk te maken heb je het beste van 3 werelden: een optimale gezondheid, vermindering van dierenleed, en een goed gevoel omdat je bijdraagt aan een duurzaam klimaat.

Als je op zoek bent naar meer inspiratie: lees ook eens mijn artikel met tips om te beginnen met plantaardig eten. En volg me op social media, op Facebook of Instagram, waar ik in mijn stories dagelijks laat zien wat ik eet, tips geef voor inspirerende accounts en mijn favoriete producten deel. Ook heb ik bij verschillende bedrijven mooie kortingen voor volgers bedongen en organiseer ik regelmatig een winactie. Kom je me volgen?

Dit vind je misschien ook leuk