Omdat ik altijd dol ben geweest op de echte Amerikaanse Mac & Cheese heb ik het recept dat ik hiervan had aangepast naar een plantaardige en gezonde versie. Je krijgt er ongemerkt ook nog eens een flinke portie groente mee binnen, wat het ook een mooi gerecht maakt voor kinderen die slecht hun groenten eten! 😃 Laat voor kids de sterk smakende kruiden (tijm en rozemarijn) weg. De saus die je over hebt kun je invriezen voor een volgende keer, of de volgende dag gebruiken over een gebakken aardappel of taco’s.
Ingrediënten (voor in totaal 8 porties)
1 flespompoen van 900 gram
2 uien
3 tenen knoflook
Snuf gedroogde tijm
Snuf gedroogde rozemarijn
250 ml plantaardige melk
3 eetlepels edelgistvlokken
1 eetlepel appelciderazijn
1/2 theelepel kurkumapoeder
Verse zwarte peper
Misopasta of zout naar smaak
Volkoren pasta
Bereiding
Snijd de pompoen in stukken, verwijder de zaden (je hoeft hem niet te schillen) en stoom hem 12-15 minuten totdat hij zacht is. Als je geen stoompan hebt kun je hem ook koken.
Snipper de uien en fruit ze zachtjes aan met wat water totdat ze beginnen te verkleuren (5-8 minuten). Voeg de fijngesneden knoflook, tijm en rozemarijn toe en laat nog even bakken.
Doe het uienmengsel vervolgens in de blender, samen met de gare pompoenstukken en de overige ingrediënten. Meng eea tot een gladde saus.
Kook de volkoren pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af als hij klaar is en meng hem met (een deel van) de saus.
Serveer de Mac and Cheese met gestoomde broccoli, gebakken groene asperges of gebakken champignons. Voor extra eiwitten kun je bv nog geroosterde pompoenpitten of walnoten toevoegen.
Eet smakelijk!