Je microbioom is de verzameling micro-organismen (bacteriën, virussen, gisten) in je darmen. De correcte term is eigenlijk microbiota, maar microbioom is zo’n bekende term geworden dat ik hem voor het gemak ook maar gebruik.
Wist je dat je net zo veel micro-organismen in je lijf hebt als lichaamscellen? En dat je microbioom bij elkaar ongeveer 1 kg weegt?
Je microbioom beschermt je tegen allerlei ziekteverwekkers en wordt in verband gebracht met steeds meer aandoeningen, zoals longziekten, aandoeningen van de hersenen, darmziekten, overgewicht en sommige vormen van kanker. Ook heeft de samenstelling van je microbioom invloed op bv het aanslaan van chemo- en immuuntherapie.
Het microbioom wordt aangetast door oa roken en antibiotica en leeft juist op door vezelrijke voeding. Aangezien vezels alleen in (onbewerkte) plantaardige voedingsmiddelen voorkomen boost je je microbioom door lekker plantaardig te eten, met veel groenten en fruit, bonen en volkoren granen.
Ook zijn er aanwijzingen dat gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, tempé en miso goed zijn voor je microbioom.
Weer een goede reden om zo veel mogelijk gevarieerd en onbewerkt plantaardig te eten!
Literatuur:
de Vos WM, Tilg H, Van Hul M, Cani PD. Gut microbiome and health: mechanistic insights. Gut. 2022 May;71(5):1020-1032.
Cresci GA, Bawden E. Gut Microbiome: What We Do and Don’t Know. Nutr Clin Pract. 2015 Dec;30(6):734-46.
Li Y, Wang DD, Satija A, Ivey KL, Li J, Wilkinson JE, Li R, Baden M, Chan AT, Huttenhower C, Rimm EB, Hu FB, Sun Q. Plant-Based Diet Index and Metabolic Risk in Men: Exploring the Role of the Gut Microbiome. J Nutr. 2021 Sep 4;151(9):2780-2789.