Leefstijl Meditatie Ontspanning

Mindfulness meditatie; wat is het en hoe begin je?

Mindfulness meditatie is een vorm van meditatie die je helpt om lichaam en geest tot rust te brengen. Zonder dat dat het directe doel is. Gewoon zijn in het hier en nu. Opmerken wat er is en met vriendelijke aandacht terugkeren naar een anker, meestal de ademhaling. Accepteren dat je afdwaalt en zonder oordeel weer terugkomen in het hier en nu.

Je hebt niets nodig om te beginnen, alleen jezelf. Simpelweg zittend op een stoel, liggend in bed of zelfs staand in de rij voor de kassa van de supermarkt. Een paar minuten per dag maakt al een enorm verschil.

Mindfulness meditatie is bewezen gunstig voor het verminderen van stress en stressgerelateerde aandoeningen. Het vergroot aandacht en concentratie, het vermindert chronische ontsteking, verlaagt de bloeddruk, en vermindert klachten van onder andere prikkelbare darm syndroom, fibromyalgie en ADHD. Het helpt bij angststoornissen, depressie, verslaving, eetstoornissen, slaapproblemen en chronische pijn. Ook zijn er veelbelovende studies die het effect van meditatie aantonen op het immuunsysteem.

Des te meer reden om het een onderdeel te maken van je dagelijkse routine!

Hoe start je? Op zich heb je niets nodig. Zitten, focussen op je ademhaling (je hoeft hem niet te veranderen, gewoon observeren) en wanneer je afgeleid raakt (wat zeker gebeurt, ook bij de meest ervaren meditatieleraren!) weer terugkomen bij de adem. Zonder oordeel.

Zet een timer voor een paar minuten en that’s it, je mediteert! Doe dit nu elke dag op een vast moment, dan is de kans het grootst dat je het volhoudt en er de fijne effecten van ervaart.

Als je het lastig vindt om zelf te mediteren en wat meer begeleiding kunt gebruiken kun je gebruik maken van een meditatie app. Doe ik zelf ook dagelijks. Bijvoorbeeld de VGZ Mindfulness coach (Nederlands, gratis), Insight Timer (grotendeels gratis, mijn favoriet momenteel), Calm, of Headspace. Headspace heeft tegenwoordig ook een serie op Netflix die de moeite waard is.

Ook heb ik een aantal gratis meditaties voor je opgenomen.

Mediteer jij al? Probeer het eens! En laat me weten waar je tegenaan loopt via een DM op mijn Instagram kanaal.

Dit vind je misschien ook leuk