Leefstijl

De pijlers van een gezonde leefstijl 

In de leefstijlgeneeskunde onderscheiden we een aantal onderdelen die je helpen om je optimaal gezond te voelen en chronische ziektes zo veel mogelijk te voorkomen.

De pijlers voor een optimale gezondheid:
  1. Voeding. Eet zo veel mogelijk onbewerkt en voornamelijk plantaardig. Deze manier van eten zorgt voor veel vezels en voedingsstoffen. Goed voor je microbioom, dat in verband wordt gebracht met verschillende leefstijlziekten. Eet groenten, fruit, volle granen, bonen, linzen, noten en zaden.
  2. Beweging. Beweeg dagelijks. Doe iets dat je leuk vindt en vol kunt houden. Pak wat vaker de fiets, wandel, werk in de tuin, of probeer eens staand of lopend te werken.
  3. Ontspanning. Verminder negatieve stress door middel van bijvoorbeeld meditatie of yoga, neem een bad, praat met een vriend(in), maak een ommetje, knuffel met een huisdier, zing of dans!
  4. Slaap. Slaap idealiter minimaal 7 uur per nacht, zo veel mogelijk ononderbroken. 
  5. Sociale contacten en zingeving. Zorg voor een fijn sociaal netwerk en een doel in je leven, voor een optimale gezondheid.
  6. Vermijden van schadelijke stoffen. Roken, alcohol, bestrijdingsmiddelen, schadelijke stoffen in plastics en bijvoorbeeld oplosmiddelen kunnen allemaal bijdragen aan ziekte. Je kunt ze dus beter zo veel mogelijk mijden. 

Hoe is jouw leefstijl? Welke pijler heb jij helemaal onder de knie en met welke heb je (nog) moeite?

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Leuk om je daar te zien!

Dit vind je misschien ook leuk