Tussendoortjes, desserts en snacks

Gezonde vegan chocolade brownies met zwarte bonen

Voor diegenen die mijn stories volgen op m’n social media kanalen is dit recept geen verrassing. Jullie zagen me meerdere pogingen doen om de perfecte brownies te creëren, en ik mag wel zeggen dat dat is gelukt!

Deze brownies zijn lekker smeuïg, hebben wat mij betreft precies de juiste chocoladesmaak en zijn uiteraard onbewerkt, plantaardig en olievrij. Met iets meer ingrediënten dan jullie van mij gewend zijn, maar nog steeds redelijk simpel te maken. Lekker bij de koffie, als traktatie bij een verjaardag, of als luxe dessert na een etentje. Door de toegevoegde zwarte bonen, waar je niets van proeft (beloofd!), bevatten ze extra vezels, wat ze nog gezonder maakt. Vezels zorgen ervoor dat je je sneller verzadigd voelt en dragen bij aan een gezond microbioom.

Ingrediënten (voor 12-16 stuks)

6 zachte medjool dadels (als ze niet zacht zijn 15 min weken in warm water)

100 ml ongezoete sojamelk

2 grote bananen (ongeveer 230 gram)

380 gram zwarte bonen, uit blik of zelf geweekt en gekookt

50 ml dadelstroop

1 eetlepel appelciderazijn of citroensap

80 gram havermeel (havervlokken fijn gemalen)

60 gram fijngehakte hazelnoten

40 gram extra pure (vegan) chocolade (minimaal 70% cacao) in kleine stukjes

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel baksoda

4 eetlepels cacaopoeder

1 theelepel kaneel

Snuf zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng de dadels, sojamelk, bananen, zwarte bonen, dadelstroop en appelciderazijn in een keukenmachine. Meng havermeel, hazelnoten, chocolade stukjes, bakpoeder, baksoda, cacao, kaneel en zout in een mengkom. Voeg daar het mengsel uit de keukenmachine aan toe en meng (niet te lang, dan worden je brownies te vast). Giet in een vierkanten bakvorm die je met bakpapier hebt bekleed en zet 25 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen voordat je er stukken van snijdt. Eet smakelijk!

Leuk als je mij laat weten wat je van deze gezonde brownies vond, via m’n Facebook of Instagram kanaal. Tag je me als je ze deelt in je stories? Vind ik super leuk om te zien!

Dit vind je misschien ook leuk