Soepen Tussendoortjes, desserts en snacks

Kastanjes poffen en recept voor romige kastanjesoep

Een van de dingen waar ik echt naar uitkijk in de herfst is het rapen van kastanjes. Elke dag even langs de bomen in het dorp lopen om te zien of ze al vallen… die spanning, zo leuk!

En als ze dan vallen elke dag een handje rapen (zodat er genoeg over blijft voor de dieren, ik raap ook alleen maar van de straat, waar ze anders kapot gereden worden), totdat je een paar handjes hebt verzameld en die kunt verwerken.

Je kunt ze bijvoorbeeld poffen in de oven, een heerlijke en gezonde snack. Ze behouden hun antioxidanten na het bakken en bevatten veel vezels, wat goed is voor het microbioom in je darm. Ook zorgen vezels voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Voor het poffen: was ze goed, snijd ze met een kartelmes 1x in over de bolle kant (sommigen doen dat 2x, maar mijn ervaring is dat het niet hoeft) en laat ze dan een paar uur weken in water. Dat zorgt er voor dat ze niet uitdrogen tijdens het bakken. Doe ze dan een half uur in de oven, op 180 graden. Laat ze iets afkoelen en verwijder dan de schillen terwijl ze nog warm zijn. Als het lastig gaat kun je ze in een vochtige doek wikkelen bij het pellen. Geniet hier van als snack, of maak er vervolgens soep van, eigenlijk mijn favoriete gerecht met kastanjes!

Ingrediënten romige kastanjesoep (2-3 personen):

4 handen kastanjes (ongeveer 260 gram na het poffen en pellen)

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, gesnipperd

400 ml water

Mespunt gedroogde tijm

2 eetlepels verse peterselie 

Bereiding:

Fruit de ui aan in wat water. Voeg na 5-8 minuten, als de ui licht bruin kleurt, de kastanjes, knoflook, water en tijm toe. Laat 10 minuten op zacht vuur koken. Pureer de soep in een blender of met de staafmixer (met een krachtige blender wordt de soep heerlijk romig!) en serveer met de verse peterselie. Lekker genieten!

Tenslotte: hoe herken je eigenlijk tamme kastanjes?

De tamme hebben een harig puntje en zitten in een bolster met dunne schil en heel veel kleine scherpe stekels. De bladeren van de boom zijn langwerpig en komen niet op hetzelfde punt uit.

 

 

 

 

Bij de wilde kastanje, die ook wel paardenkastanje genoemd wordt, vormen de bladeren een soort hand. Wilde kastanjes zijn rond en zitten in een bolster met dikke schil en enkele stekels, die lang zo erg niet prikken als die van de tamme kastanje.

Houd jij ook zo van kastanjes? Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om ook lekker te gaan rapen (een handje per keer!) en deze heerlijke soep te maken. Leuk als je me laat weten via 1 van mijn social media kanalen hoe je hem vond!

Dit vind je misschien ook leuk