Tussendoortjes, desserts en snacks

Heerlijke zoete aardappel frites met tahin-knoflooksaus!

De laatste tijd grijp ik iets te vaak naar mijn zin naar bewerkte producten. Ken je dat? Moe, geen zin in te koken, donker en druilerig weer… Dat je dan ineens al je goede gewoontes aan de kant schuift en een ongezonde maaltijd bestelt? Of naar de patatzaak rijdt voordat je het goed en wel door hebt?

Ook al heb ik nu al een paar jaar de goede gewoonte ingesleten om voornamelijk onbewerkt en plantaardig te eten, ook ik heb wel eens mindere periodes, waardoor ik plotsklaps weer in een oud patroon schiet. Gelukkig kan ik mezelf daar ook weer vrij snel uit halen door te focussen op het gevoel dat ik krijg bij ongezonde en bewerkte voeding. Als ik me daar bewust van ben is het heel duidelijk; vermoeid, schommelende suikerspiegels, waardoor ik trek krijg in snelle suikers, een duf gevoel in mijn hoofd en zelfs meer last van mijn hart in de vorm van benauwdheid of pijn op de borst. 

Om mezelf op vriendelijke manier terug te leiden naar het onbewerkte voedingspatroon waar ik me zo veel beter bij voel, maak ik zelf gezonde en zo veel mogelijk onbewerkte versies van gerechten waar ik zin in heb. Afgelopen weekend had ik zoooo veel zin in patat, maar niet in de vervelende nasleep die eindigt in pijn op de borst de volgende dag, dat ik besloot om zelf patatjes te maken van de zoete aardappel die ik altijd in huis heb. In plaats van de bloem die ik daar eerder voor gebruikte pakte ik eens het glutenvrije paneermeel dat er naast in de kast stond. En wreef ik de zoete aardappel frietjes eerst in met heerlijke balsamico azijn. Wow! Wat een goed idee bleek dat! De frietjes werden er super knapperig van!!! Ik deel het recept dan ook graag met jullie. Zo kun je redelijk gezond en toch héérlijk snacken, als goed alternatief voor de patat van de snackbar….

Ingrediënten (2 personen)

1 grote zoete aardappel (ongeveer 300 gram)

2 eetlepels glutenvrij paneermeel

1/4 theelepel kurkumapoeder

1/2 theelepel (kruiden)zout

Zwarte peper

1 theelepel balsamico azijn

Bereiding

Snijd de zoete aardappel in dunne repen (schillen hoeft niet!). Doe deze in een kom en voeg de azijn toe. Meng goed. Giet eventueel extra vocht weg. Meng het paneermeel met kurkuma, zout en peper en voeg het dan toe aan de kom. Meng weer zodat alle frietjes bedekt zijn met een laagje paneermeel. Bak 20 minuten in de airfryer op 170-180 graden (afhankelijk van de kracht van je airfryer). Schud elke 5 minuten om.

Serveer met deze heerlijke tahin-knoflooksaus:

Ingrediënten

100 gram sojayoghurt

2 eetlepels stevige tahin

1/2 theelepel (kruiden)zout

1/4 theelepel kurkumapoeder

1/2 theelepel komijnpoeder

Klein teentje knoflook

Kneepjes citroensap

Bereiding

Meng de yoghurt met de kruiden en knijp de knoflook er boven uit. Voeg citroensap toe naar smaak. Enjoy!

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk