Onlangs publiceerden onderzoekers van het @UMCG in Groningen een artikel in het vooraanstaande tijdschrift Gut over de invloed van eetpatronen op het ontstaan van ontstekingsziekten in de darmen, zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en prikkelbare darm syndroom.
We weten al langer dat het microbioom (de verzameling bacteriën, virussen en gisten in je darm) een rol speelt bij de gezondheid van de darm en dat voeding het microbioom beïnvloedt. De onderzoekers bekeken het eetpatroon en microbioom van patiënten met Crohn, Colitis en IBS (prikkelbare darm syndroom) en een gezonde controlegroep. Ze vonden dat een hogere inname van dierlijke producten, bewerkte voeding, alcohol en suiker correspondeerde met een microbioom dat kenmerkend is voor inflammatie (chronische ontsteking) en adviseren om zo veel mogelijk onbewerkt plantaardig te eten, met voeding die rijk is aan polyfenolen (groenten en fruit!) en omega-3 vetzuren (lijnzaad, walnoten, vette vis).
Wederom een onderzoek dat de goede effecten van een plantaardig dieet op de gezondheid aantoont. Dit keer wel heel dicht bij huis!
Eet jij al (zo veel mogelijk) onbewerkt plantaardig? Waar loop je tegenaan als het je (nog) niet lukt?
Bolte LA, Vich Vila A, Imhann F, Collij V, Gacesa R, Peters V, Wijmenga C, Kurilshikov A, Campmans-Kuijpers MJE, Fu J, Dijkstra G, Zhernakova A, Weersma RK. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut. 2021 Jul;70(7):1287-1298.