In de post over eieren en de gezondheid die ik schreef samen met Lisette van @volwaardigplantaardig beloofde ik jullie een nieuwe post over hoe je eieren kunt vervangen. Bij deze!
In zoete gerechten, vervang 1 ei door:
- 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water
- 1 eetlepel chiazaden met 3 eetlepels water
- 80 ml silken tofu (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)
- 1/2 gepureerde (rijpe!) banaan
- 80 ml appelmoes, of ander gepureerd fruit
- 160 ml plantaardige yoghurt
- 1 theelepel bakpoeder met 1 theelepel (appelcider)azijn
In hartige gerechten, vervang 1 ei door:
- 50 gram gepureerde (zoete) aardappel met 2 eetlepels water
- 2 eetlepels maismeel (maizena) met 2 eetlepels water
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel met 2 eetlepels water
Eiwit, vervang 1 eiwit door:
- 2 eetlepels aquafaba, het vocht van (een blik of zelf gekookte) kikkererwten
Als je bepaalde aspecten van ei mist:
- Voor de smaak: gebruik eens kala namak, ook wel zwart zout genoemd. Het heeft een zwavelachtige smaak en is nog gezond ook! Het bevat veel mineralen en weinig natrium. Maar gebruik het, net als zout, met mate.
- Voor scrambled eggs: maak scrambled tofu of kikkererwt scramble (zie de recepten in mijn feed of op m’n website)
- Voor een omelet: gebruik kikkererwtenmeel. Zal er wel eens een recept mee posten!
Heel veel gerechten kunnen prima zonder ei gemaakt worden, zoals pannenkoekjes of wentelteefjes (check m’n recepten!).
Succes met deze eivervangers, voor je het weet kan je je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst eieren gebruikte in je gerechten en wordt het een tweede natuur!