Mijn hele familie is dol op appeltaart (wie niet? 😄), maar helaas zitten de meeste appeltaartjes vol met toegevoegde suikers, boter en witte bloem. Dat kan ook anders! Deze appeltaart is geheel plantaardig, super gezond en ook nog eens erg lekker. Heerlijk om te serveren op een verjaardag, als traktatie op je werk, of gewoon van te genieten als gezond tussendoortje. Hij is lekker vullend, dus je hebt geen grote stukken nodig. Uit 1 taart kun je tot wel 12 stukken snijden. Ik vries graag een paar stukken in, zodat ik altijd iets gezonds in huis heb voor onverwacht bezoek, of onverwachte snaaitrek!
Hoe maak je deze onbewerkt plantaardige appeltaart?
Ingrediënten (8-12 stukken)
4 eetlepels gemalen lijnzaad
110 gram rozijnen
6 bio appels
8 medjool dadels zonder pit (of 10-12 kleinere dadels, die je eerst weekt in warm water)
300 ml sojamelk (bij een soja allergie te vervangen door ongeveer 250 ml havermelk)
2 eetlepels appelazijn
300 gram volkoren meel (neem boekweitmeel voor een glutenvrije variant)
150 gram amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
2 theelepels kaneel
1 theelepel koekkruiden
Snuf zout
80 gram gehakte walnoten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Week het lijnzaad in 150 ml heet water gedurende 10 minuten. Week de rozijnen ook in heet water. Verwijder van 3 appels het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes (ongeveer 350 gram). Je hoeft ze niet te schillen. Doe de stukjes in een blender of keukenmachine, samen met de sojamelk, de dadels en de appelazijn. Blend fijn, totdat het een papje vormt. Meng in een kom volkoren meel, amandelmeel, bakpoeder, baksoda, kaneel, koekkruiden, zout en walnoten. Voeg er het mengsel uit de keukenmachine of blender bij, net als het geweekte lijnzaad (niet afgieten) en de rozijnen (wel afgieten). Verwijder van 2 appels het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Ook weer zonder te schillen. Voeg ook toe. Meng een en ander rustig. Als je te hard mengt wordt de taart te vast. Giet het mengsel in een ronde vorm die je hebt bekleed met bakpapier. Snijdt van de laatste appel schijven, waarmee je de taart versiert. Druk de schijven een beetje in het deeg. Zet de taart een uur in de oven. Laat volledig afkoelen voordat je de vorm en het papier verwijdert en de taart aansnijdt. Enjoy!
Houd jij ook zo van appeltaart?
Als je meer wilt weten over waarom dadels zo gezond zijn en of soja gezond is, dan kan ik je mijn artikelen daarover op deze site aanbevelen.
Volg je me al op Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Leuk als je me daar een bericht stuurt!