Knoflook: een heerlijke smaakmaker in veel gerechten en nog eens super gezond ook!
🌱
Knoflook behoort tot de bolgewassen, net als ui en bieslook en heeft meerdere in wetenschappelijk onderzoek aangetoonde gezondheidseffecten. Zo is het goed tegen hart- en vaatziekten omdat het de functie van bloedvaten verbetert, de bloeddruk verlaagt, de bloedsuikerspiegel stabiliseert en cholesterol reguleert. Het vermindert ontstekingen in het lichaam en verhoogt de immuniteit. Er zijn zelfs meerdere studies gedaan waaruit bleek dat knoflook een gunstig effect heeft op de expressie van bepaalde genen en daardoor de groei van kankercellen remt.
🌱
Het gezonde stofje dat dit allemaal voor elkaar krijgt in de knoflookteen is allicine, dat vrijkomt wanneer de knoflook verwerkt wordt, maar ook snel weer afgebroken wordt bij verhitten. Idealiter voeg je fijngesneden knoflook pas tegen het einde van de kooktijd toe aan je gerechten, zodat zo veel mogelijk allicine behouden blijft. Het helpt ook om de knoflook (net als ui overigens) fijn te snijden of te pletten en dan 10 minuten te laten liggen voordat je hem toevoegt aan je gerecht. Dus altijd bij het koken beginnen met het snijden van je uien en knoflook en de knoflook dan lekker tot het einde laten liggen.
🌱
Al met al een goede reden om knoflook iedere dag te eten!
Onbewerkte plantaardige voeding