Overgang

Over zelfliefde en acceptatie van je lichaam

Accepteer jij je lichaam onvoorwaardelijk?

Onlangs had ik een prachtig gesprek met een dierbare vriendin. Over ons ouder wordende lichaam, waar langzaamaan van alles aan begint te mankeren. Wat meer buikvet, borsten die niet meer zo pront vooruit kijken, vlekjes op je handen, en waar komen ineens die rimpels naast je knieën vandaan??? 

We konden er wel om lachen, maar deelden ook dat we ons best kwetsbaar voelen soms. Doordat de maatschappij van ons lijkt te verwachten dat we ons best blijven doen om er strak en slank uit te blijven zien. Doordat met name mannen soms hard oordelen over een vrouwenlichaam, waarbij ze even vergeten dat ook zij ouder worden en niet meer die Adonis van 25 zijn!

Vriendin vertelde dat haar man haar aan het einde van hun laatste vakantie van top tot teen bekeek en doodleuk opmerkte “dat ze toch wel een kilo of 2 was aangekomen tijdens de vakantie”. Ze kreeg acuut de neiging om voorlopig niets meer te eten!

Ook ik heb al best wat oordelende opmerkingen van mannen moeten aanhoren. Ondanks het feit dat ik bijna 30 kilo ben afgevallen, 3 keer in de week aan krachttraining doe en 2x aan yoga, zal ik nooit een strak maatje 36 hebben. En dat is OK. Want ik houd van mijn lichaam. Mijn prachtige lijf dat een kind heeft gebaard en al heel wat heeft doorstaan. Dat me laat dansen en springen, me brengt waar ik wil gaan en me intens laat genieten. Van een aanraking, een heerlijke risotto die smelt op m’n tong, regenbogen en zonsondergangen. Dat me laat trampoline springen, wandelen, zeilen, skiën; waar ik zo ontzettend blij van word. 

Ook ik voel die onzekerheid wanneer een ander naar me kijkt. Maar ik realiseer me nu meer dan ooit dat het niet uitmaakt wat een ander van mijn lijf vindt. Wat ik er zelf van vind, dat is het enige dat telt.

Vriendin en ik namen het ons ter plekke voor: vanaf nu gaan we onvoorwaardelijk van onszelf houden. Kijken we iedere dag vol verrukking naar ons naakte lichaam in de spiegel, inclusief alle putjes, rimpeltjes en vetrolletjes. Omdat we perfect zijn zoals we zijn!

Hoe is dat voor jou?

Dit vind je misschien ook leuk