Shakshuka is een oosters gerecht, waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is. Het is van oorsprong een 1-pansgerecht met eieren, die gepocheerd worden in een saus van tomaten en andere groenten. Shakshuka betekent letterlijk “mengsel” in het Arabisch. Toen ik in Rennes (Bretagne) studeerde maakte mijn Marokkaanse buurvrouw op de campus het vaak en sindsdien heb ik het al in meerdere varianten gegeten. De lekkerste variant vond ik haar versie met dadels en kaneel, waardoor de shakshuka een heerlijk zoete smaak krijgt. Toen ik een paar jaar geleden volledig plantaardig ging eten verving ik de eieren door kikkererwten en bleek het nog steeds een heerlijk gerecht, dat ineens ook super gezond werd! Kikkererwten zitten vol vezels, vitaminen en mineralen, en zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Uit onderzoek blijkt dat ze helpen bij een gezond gewicht, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dat ze bloeddruk en cholesterol kunnen verlagen. Deze shakshuka kun je als lunch en diner eten. In Marokko wordt er zelfs mee ontbeten!
Ingrediënten (4 personen)
2 uien, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
3 paprika’s, in stukjes gesneden
2 flinke handen cherrytomaten, gehalveerd
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kaneel
Verse zwarte peper
3 medjool dadels, ontpit en in stukjes gesneden (droge dadels 20 minuten weken in warm water)
300 gram kikkererwten, gekookt (of uit blik of pot)
Handje gesneden peterselie
Zout naar smaak
Citroensap naar smaak
Bereiding
Fruit de uien aan in wat water. Voeg steeds een klein beetje water toe, totdat ze na 5-8 minuten beginnen te verkleuren. Voeg de courgette en paprika’s toe en bak een paar minuten mee. Vervolgens mogen de overige ingrediënten (behalve het citroensap) er bij. Laat 10-15 minuten op laag vuur sudderen, totdat de dadels zo ongeveer zijn opgelost in het mengsel. Voeg op het laatst citroensap toe naar smaak. Serveer met volkoren couscous. Eet smakelijk!