Onbewerkte plantaardige voeding

Veganuary; wat een maand plantaardig eten in januari je kan brengen

De eerste dagen van een nieuw jaar. Nieuwe energie, nieuwe kansen op goede gewoontes. Ik houd er van! Ik heb een neiging naar avontuur, vernieuwing, de boel af en toe eens opschudden. Mezelf uitdagen om de dingen eens anders aan te pakken. En te kijken wat het voor me doet. Herken je dat?

Sommige dingen die ik me in het verleden op 31 december enthousiast voornam strandden al na enkele weken. Naar de sportschool gaan bijvoorbeeld. Ik weet nu dat dat gewoon niet bij mij past. Dat ik veel liever buiten ga wandelen en thuis m’n krachttraining doe. Ook prima!

Een van de belangrijkste voornemens die ik in het verleden heb gedaan was toch wel het voornemen om onbewerkt en plantaardig te gaan eten, nu 2 jaar geleden. Ik at al jaren “gezond” (weinig vlees en zuivel, veel groente en fruit), mediteerde en bewoog dagelijks, maar bleef veel last houden van mijn chronische hartziekte, terugkerende depressies, overgewicht, een gebrek aan energie en overgangsklachten. Eind december 2019 besloot ik dat er nog 1 ding was dat ik echt wilde proberen. Ik volgde al even een aantal Amerikaanse leefstijlartsen die een volledig onbewerkt en plantaardig voedingspatroon adviseerden voor een optimale gezondheid, maar had me tot dan toe nooit echt aan hun adviezen overgegeven. Te ingewikkeld in mijn ogen, te moeilijk om geliefde voedingsmiddelen zoals eieren en kaas op te geven, en bovendien: als je supplementen moest nemen dan kon dit voedingspatroon toch niet gezond zijn?

Toen ik de balans opmaakte besloot ik dat ik me er niet bij neer zou kunnen leggen als ik dit niet een keer volledig had geprobeerd. Ik gaf me op voor een 21 dagen vegan challenge die startte op 1 januari en stortte me op de wetenschap. Diezelfde wetenschap hielp me om in te zien dat onbewerkt plantaardig echt het beste eetpatroon is voor een goede gezondheid. En dat hielp me weer om het vol te houden. Dag na dag, stap voor stap, ook nadat de vegan challenge afgelopen was. Met vallen en opstaan leerde ik nieuwe gerechten bereiden en oplossingen te vinden voor lastige situaties zoals uitjes en vakanties.

Inmiddels weten jullie wat het me heeft gebracht: 25 kilo gewichtsverlies, minder last van mijn hart, meer energie, minder last van opvliegers en een beduidend betere stemming! Mijn bloeddruk en cholesterolwaarden zijn verbeterd, mijn huid straalt als nooit tevoren en bovenal: ik ervaar rust. Rust omdat ik leef in overeenstemming met mijn waarden. Ik zorg goed voor mezelf, draag bij aan een beter klimaat en verminder dierenleed. En dat voelt ongelofelijk goed!

Wat denk je, ga jij jezelf dit ook gunnen? Start vandaag nog! Geef je op voor een vegan challenge (bijvoorbeeld die van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme) en ga de uitdaging aan! Je kunt het! Enne: je hoeft het niet alleen te doen. Op mijn sociale media pagina’s (klik hier voor Instagram en hier voor Facebook) deel ik dagelijks tips voor maaltijden, producten en mooie accounts om te volgen. Laten we dit samen doen! 💚

Dit vind je misschien ook leuk