Deze soep is echt een favoriet bij ons thuis. Spruitjes zijn onderdeel van de familie van kruisbloemige groenten en erg gezond. Ze bevatten waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines (oa K en C) en antioxidanten. Kruisbloemige groenten kunnen helpen bij de preventie van hart-en vaatziekten, diabetes, kanker en diverse hersenziektes zoals Alzheimer en Parkinson.
Spruitjes zijn niet altijd echt toegankelijk van smaak, maar het geheime ingredient (avocado!) in deze soep verzacht de spruitjessmaak en zorgt er voor dat hij heerlijk romig wordt.
Ingrediënten
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
500 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
1/2 theelepel kurkuma
1,2 liter kokend water
1 flinke eetlepel misopasta
1 avocado, geschild en ontdaan van de pit
Verse peper
Evt zout naar smaak
Bereiding
Fruit de uien aan in wat water, totdat ze glazig worden (een paar minuten). Voeg de spruitjes, knoflook en kurkuma toe en bak kort mee. Giet het water er bij en laat zo’n 10 minuten koken, totdat de spruitjes gaar zijn. Haal van het vuur, voeg de misopasta en avocado toe en blend tot een romige soep. Dien de soep op met (broccoli)kiemen voor wat extra gezondheid en eet er vers volkoren desembrood bij. Eet smakelijk!
Houd jij van spruitjes? Zo niet, probeer dan deze soep eens?
Literatuur:
Hoelzl C, Glatt H, Meinl W, Sontag G, Haidinger G, Kundi M, Simic T, Chakraborty A, Bichler J, Ferk F, Angelis K, Nersesyan A, Knasmüller S. Consumption of Brussels sprouts protects peripheral human lymphocytes against 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) and oxidative DNA-damage: results of a controlled human intervention trial. Mol Nutr Food Res. 2008 Mar;52(3):330-41.
Schepici G, Bramanti P, Mazzon E. Efficacy of Sulforaphane in Neurodegenerative Diseases. Int J Mol Sci. 2020 Nov 16;21(22):8637.
Jia X, Zhong L, Song Y, Hu Y, Wang G, Sun S. Consumption of citrus and cruciferous vegetables with incident type 2 diabetes mellitus based on a meta-analysis of prospective study. Prim Care Diabetes. 2016 Aug;10(4):272-80.
Wang PY, Fang JC, Gao ZH, Zhang C, Xie SY. Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes: A meta-analysis. J Diabetes Investig. 2016 Jan;7(1):56-69.
Tsai JT, Liu HC, Chen YH. Suppression of inflammatory mediators by cruciferous vegetable-derived indole-3-carbinol and phenylethyl isothiocyanate in lipopolysaccharide-activated macrophages. Mediators Inflamm. 2010;2010:293642.
Kong L, Luo C, Li X, Zhou Y, He H. The anti-inflammatory effect of kaempferol on early atherosclerosis in high cholesterol fed rabbits. Lipids Health Dis. 2013 Jul 29;12:115.