Avondeten Lunch Tussendoortjes, desserts en snacks

Vegan spring rolls met dip van amandelpasta

Deze heerlijk knapperige rolletjes zijn super easy voor warme dagen. Je draait ze in een handomdraai in elkaar zonder oven of gasfornuis. Je kunt variëren met de groenten die je er in stopt en tofu eens afwisselen met tempé. De saus die we er bij maken vind ik persoonlijk om je vingers bij af te likken. We maken er dan ook meestal een ruime portie van. De amandelpasta maak ik vaak zelf, heel leuk om te doen!

Ingrediënten voor 8 heerlijke plantaardige springrolls, voor 2 personen:

Voor de rolletjes:

8 rijstvellen van volkoren rijst

1/3 komkommer

1 winterwortel 

1/2 koolrabi, geschild 

Handje koriander (inclusief steeltjes)

3 groene asperges (onderste houtige delen verwijderd)

150 gram tofu

2 eetlepels sojasaus of tamari voor een glutenvrije versie

1 theelepel sambal

 

Voor de dipsaus:

4 eetlepels amandelpasta (of pindakaas)

2 eetlepels sojasaus of tamari voor een glutenvrije versie

1 eetlepel citroensap

1/2 theelepel verse gember (geraspt)

1 teen knoflook (geperst)

1/2 theelepel sambal

1/4 theelepel kurkuma

Verse zwarte peper

 

Snijd de tofu in reepjes en marineer in de sojasaus met sambal. Doe de ingrediënten voor de dipsaus bij elkaar in een kom en meng goed met een staafmixer. Snijd alle groenten in flinterdunne reepjes. Zet een grote kom of ondiep bord klaar met warm water.

Dan ga je de springrolls maken: pak een rijstvel, haal het door het water en leg op een plank. Beleg het in het midden met de groenten en tofu. Sla de zijkanten over het mengsel heen en rol op. Je zult zien dat het rijstvel inmiddels zacht is geworden waardoor je het gemakkelijk kunt rollen. Wacht niet te lang, dan wordt het te plakkerig. Het beleggen en rollen is een handigheidje dat je even in je vingers moet krijgen. Wanhoop niet, het zal je steeds beter af gaan! Leg de rolletjes op een bord, los van elkaar (omdat ze anders weer aan elkaar plakken). Serveer met de dipsaus. Enjoy!

Overigens bakken we deze rolletjes na het rollen ook wel eens knapperig in de airfryer. Dan worden het echt loempia’s en kun je ze als snack serveren. Meestal maken we ze dan wel wat kleiner, dan zijn ze handzamer als snack. De baktijd in de airfryer is ongeveer 10 minuten, op 180 graden.

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik bijna dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

Dit vind je misschien ook leuk