Is groene thee echt zo gezond?
Je hoort vaak dat groene thee zo gezond is. Klopt dat? En waar zit hem dat dan in?
Groene thee bevat veel polyfenolen, stoffen met verschillende gunstige werkingsmechanismen. Zo werken ze als anti-oxidant (ze vangen vrije zuurstof radicalen weg) en kunnen ze inflammatie (chronische ontsteking) remmen. Groene thee bevat een tiental verschillende families van deze polyfenolen en heeft zowel in een laboratorium setting als in onderzoek bij mensen aangetoond het ontstaan van verschillende vormen van kanker (long, borst, slokdarm, blaas, maag, lever, prostaat, huid en darm) te kunnen remmen.
Ook kan groene thee mogelijk andere aandoeningen die worden veroorzaakt door inflammatie voorkomen of remmen, zoals hart-en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Alzheimer.
Groene thee bevat een combinatie van cafeïne en L-theanine, waardoor de functie van je brein in positieve zin wordt gestimuleerd. Het verbetert de stemming en vergroot concentratie.
Bij sommige mensen zou groene thee mogelijk het metabolisme kunnen versnellen en de vetverbranding vergroten, waardoor het kan helpen bij afvallen.
Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat groene thee je weerstand tegen oa de griep kan helpen vergroten.
Al met al dus een krachtig goedje. De meeste onderzoeken gaan uit van 3 tot 5 koppen groene thee per dag, dus nog te doen ook! Als je gevoelig bent voor cafeïne zorg er dan voor dat je je thee vnl in de ochtend drinkt.
Houd jij van groene thee?
Referenties:
Musial C, Kuban-Jankowska A, Gorska-Ponikowska M. Beneficial Properties of Green Tea Catechins. Int J Mol Sci. 2020 Mar 4;21(5):1744.
Ohishi T, Goto S, Monira P, Isemura M, Nakamura Y. Anti-inflammatory Action of Green Tea. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2016;15(2):74-90.
Singh BN, Shankar S, Srivastava RK. Green tea catechin, epigallocatechin-3-gallate (EGCG): mechanisms, perspectives and clinical applications. Biochem Pharmacol. 2011 Dec 15;82(12):1807-21.
Kelly SP, Gomez-Ramirez M, Montesi JL, Foxe JJ. L-theanine and caffeine in combination affect human cognition as evidenced by oscillatory alpha-band activity and attention task performance. J Nutr. 2008 Aug;138(8):1572S-1577S.
Dulloo AG, Duret C, Rohrer D, Girardier L, Mensi N, Fathi M, Chantre P, Vandermander J. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1040-5.
Venables MC, Hulston CJ, Cox HR, Jeukendrup AE. Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.
Matsumoto K, Yamada H, Takuma N, Niino H, Sagesaka YM. Effects of green tea catechins and theanine on preventing influenza infection among healthcare workers: a randomized controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2011 Feb 21;11:15.