Hoe kom je aan je eiwitten wanneer je plantaardig eet?
🌱
Een veel gestelde vraag, die gelukkig helemaal niet zo lastig te beantwoorden is. Je hoeft geen dierlijke producten te eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
🌱
Eiwitten zijn ketens van aminozuren. Het lichaam gebruikt ze als bouwstoffen voor bv je skelet, voor de stofwisseling (dan leveren ze energie) en voor de opname van stoffen in je lichaamscellen. Sommige eiwitten zorgen voor communicatie tussen cellen onderling. Ook spelen ze een rol bij allerlei regelsystemen in het lichaam. Eiwitten zijn dus essentieel voor het goed functioneren van allerlei processen in je lijf.
🌱
Na opname in het lichaam worden eiwitten gesplitst in de verschillende aminozuren. Als je te weinig eiwitten binnenkrijgt kan de lever een deel van deze aminozuren zelf maken. Dat geldt echter niet voor de zogenaamde essentiële aminozuren. Die moet je echt uit je voeding halen. Het maakt niet uit of je ze in 1 maaltijd binnenkrijgt, of verspreid over meerdere maaltijden. Verschillende voedingsmiddelen bevatten verschillende hoeveelheden van deze aminozuren. Daarom is gevarieerd eten zo belangrijk!
🌱
Per dag hebben we ongeveer 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Dus voor een gemiddelde persoon zo’n 56 gram. Gerekend zonder eventuele kilo’s overgewicht! Fanatieke sporters hebben meer eiwit nodig, tot maximaal 2 gram per kg lichaamsgewicht. In Nederland krijgen we eerder te veel dan te weinig eiwit binnen. Ook maakt de kwaliteit van je eiwitten verschil. Dierlijke eiwitten worden, zoals ik ook in andere posts benadruk, in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen, zoals oa hart-en vaatziekten, diabetes, dementie, reuma, chronische ontsteking, kanker en overgewicht. Je wilt dus liever plantaardige eiwitten eten!
🌱
Plantaardige bronnen van eiwit zijn oa bonen, linzen, kikkererwten, tofu, tempé, erwten, noten, zaden en granen. Maar wist je dat ook groenten, zoals bv broccoli, mais, asperges en avocado’s eiwitten bevatten? Als je gevarieerd en voornamelijk onbewerkt eet krijg je al snel ruim voldoende eiwitten binnen.
🌱
Hoe zorg jij voor voldoende eiwit in je eetpatroon?
Onbewerkte plantaardige voeding