Onbewerkte plantaardige voeding

Koffie: goed voor de gezondheid of niet?

Laatst dronk ik koffie met een vriendin, die jaloers keek naar mijn heerlijke latte, terwijl ze zelf een gembertheetje had besteld. Niets mis met gemberthee natuurlijk, maar het viel me op dat ze steeds terugkwam op mijn lekkere koffie. Toen ik doorvroeg bleek dat ze zich schuldig voelde over het drinken van koffie omdat ze ergens had gelezen dat koffie slecht is voor de gezondheid. Gelukkig had ik net een paar mooie wetenschappelijke artikelen gelezen die het effect van het drinken van koffie op de gezondheid beschreven.

De bottom line: koffie blijkt gelukkig goed voor de gezondheid, mits je er niet te veel van drinkt. En mits je geen last hebt van de cafeïne in koffie.

Tot 3 koppen koffie per dag blijkt het risico op overlijden aan een beroerte met 30%, het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten met 20% en het risico op verschillende vormen van kanker met 18% te kunnen verlagen. 

Koffie is goed voor je darmflora en ontstekingsremmend. Het bevat naast veel polyfenolen en antioxidanten ook vitamine B2 en B3, magnesium en kalium.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen. Dit kan zich uiten in hartkloppingen na het drinken van koffie, slapeloosheid en darmklachten. Drink dan decafé ipv gewone koffie. We weten nog niet goed waar deze gevoeligheid vandaan komt, maar genen lijken een rol te spelen.

Sowieso adviseer ik om na de middag geen koffie meer te drinken omdat de cafeïne dan niet meer in je systeem zit wanneer je ’s avonds gaat slapen. Cafeïne heeft een halfwaardetijd (de tijd die nodig is om de helft af te breken en af te voeren) van 3 tot 4 uur. Dat wil zeggen dat na 4 uur nog de helft en na 8 uur nog ongeveer een kwart van de cafeïne in je systeem aanwezig is en het inslapen kan belemmeren. Bij vrouwen die de pil slikken kan de halfwaardetijd zelfs oplopen tot 10 uur, en bij zwangerschap tot 11 uur. Drink wanneer je zwanger bent dus liever decafé. Bij kleine kinderen is de halfwaardetijd nog langer, vandaar dat het advies ook luidt om kinderen helemaal geen cafeïne te geven. 

Een ander negatief effect van koffie kan zijn dat koffie het cholesterol kan verhogen. De diterpenen in koffie, die dit effect veroorzaken, worden gelukkig wel verwijderd wanneer je koffie filtert. Drink bij een hoog cholesterol dus liever filterkoffie dan espresso.

Drink koffie niet tijdens of direct na de maaltijd, omdat het de opname van verschillende vitaminen en mineralen kan beïnvloeden, zoals de B-vitamines, vitamine D, calcium en magnesium. Wacht na het eten minimaal een uur voordat je je kopje koffie drinkt.

Kortom: voel je niet schuldig over je 2 tot 3 kopjes koffie per dag, en geniet er lekker van! Mocht je wel last hebben van de cafeïne en geen decafé willen drinken, probeer dan eens groene thee? Probeer bijvoorbeeld eens mijn recept voor een heerlijke matcha latte?

 

Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?

 

Literatuur:

Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263.

O’Keefe JH, DiNicolantonio JJ, Lavie CJ. Coffee for Cardioprotection and Longevity. Prog Cardiovasc Dis. 2018 May-Jun;61(1):38-42.

Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017 Nov 22;359:j5024.

Dit vind je misschien ook leuk