Onbewerkte plantaardige voeding tips

Hoe je groenten en fruit wast

Toen ik volledig plantaardig ging eten in verband met een chronische hartziekte was ik ook direct geïnteresseerd in hoe ik dat zo gezond mogelijk kon doen. Voornamelijk onbewerkt, met weinig tot geen olie, zo veel mogelijk verschillende planten in de week, en eten volgens de kleuren van de regenboog, voor zo veel mogelijk antioxidanten.

Ik eet zo veel mogelijk biologisch, omdat is aangetoond dat bestrijdingsmiddelen oa via aantasting van ons darmmicrobioom kunnen leiden tot ziekten die gepaard gaan met chronische ontsteking, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en ontstekingen van darm en gewrichten, en aantasting van ons immuunsysteem.

Wanneer biologisch niet beschikbaar is neem ik zo veel mogelijk groenten en fruit die weinig bespoten worden, omdat ze minder gevoelig zijn voor ziekten, zoals broccoli en andere koolsoorten, avocado’s, uien, kiwi en zoete aardappel. Voor een uitgebreidere lijst: zoek eens op “dirty dozen” en “clean fifteen”. De Environmental Working Group publiceert ieder jaar deze lijsten van veel en weinig bespoten groenten en fruit. Zie ook de link hieronder.

Sowieso was ik alle groenten en fruit goed na aankoop, maar alle niet biologische producten was ik zodra ik thuiskom ook nog eens in een badje van baksoda. Dat blijkt namelijk veel van de bestrijdingsmiddelen, in ieder geval die aan de buitenkant aanwezig zijn, te kunnen verwijderen. Overigens lijkt het erop dat je groene bladgroenten het beste kunt wassen in een zuur mengsel, zoals citroenzuur of azijn. Maar aangezien ik deze altijd biologisch koop en onderzoek naar verwijdering van pesticiden van andere groenten en fruit erop wijst dat baksoda daarbij het beste werkt gebruik ik dit.

Hoe was je je groenten en fruit met baksoda?

Doe de producten in een kom met water, doe er een scheutje baksoda bij (een theelepel op een halve liter water), meng goed en laat 10 tot 12 minuten staan. Niet langer, omdat sommige groenten en fruit daarna zacht worden. Spoel daarna goed af en droog de producten waarna je ze opbergt op een manier om ze zo goed mogelijk te bewaren. Voor bijvoorbeeld tomaten is dat buiten de koelkast, en oa wortelen wil je wel weer koel bewaren.

Ik hoop dat dit artikel je niet afschrikt om lekker veel groenten en fruit te eten, want het is duidelijk dat dat super goed is voor je gezondheid! Wissel lekker je groenten en fruit af, eet dus niet iedere dag dezelfde soort appel. Eet zo veel mogelijk biologisch en was de rest in een badje met baksoda. Eet smakelijk!

 

Literatuur:

Mao Q, Manservisi F, Panzacchi S, Mandrioli D, Menghetti I, Vornoli A, Bua L, Falcioni L, Lesseur C, Chen J, Belpoggi F, Hu J. The Ramazzini Institute 13-week pilot study on glyphosate and Roundup administered at human-equivalent dose to Sprague Dawley rats: effects on the microbiome. Environ Health. 2018 May 29;17(1):50.

Liang Y, Zhan J, Liu D, Luo M, Han J, Liu X, Liu C, Cheng Z, Zhou Z, Wang P. Organophosphorus pesticide chlorpyrifos intake promotes obesity and insulin resistance through impacting gut and gut microbiota. Microbiome. 2019 Feb 11;7(1):19.

Hu J, Lesseur C, Miao Y, Manservisi F, Panzacchi S, Mandrioli D, Belpoggi F, Chen J, Petrick L. Low-dose exposure of glyphosate-based herbicides disrupt the urine metabolome and its interaction with gut microbiota. Sci Rep. 2021 Feb 5;11(1):3265.

Zhou M, Zhao J. A Review on the Health Effects of Pesticides Based on Host Gut Microbiome and Metabolomics. Front Mol Biosci. 2021 Feb 8;8:632955.

Gama J, Neves B, Pereira A. Chronic Effects of Dietary Pesticides on the Gut Microbiome and Neurodevelopment. Front Microbiol. 2022 Jun 30;13:931440.

https://www.ewg.org/foodnews/summary.php

Amir RM, Randhawa MA, Nadeem M, Ahmed A, Ahmad A, Khan MR, Khan MA, Kausar R. Assessing and Reporting Household Chemicals as a Novel Tool to Mitigate Pesticide Residues in Spinach (Spinacia oleracea). Sci Rep. 2019 Feb 4;9(1):1125.

Yang T, Doherty J, Zhao B, Kinchla AJ, Clark JM, He L. Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples. J Agric Food Chem. 2017 Nov 8;65(44):9744-9752.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk