Ik merk vaak dat het belang van een goede slaap onderschat wordt. Terwijl slaap essentieel is voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.
In de afgelopen jaren heb ik talloze patiënten geholpen beter te slapen en elke keer sta ik weer versteld van de effecten: meer helderheid en energie, een betere stemming, lagere bloeddruk, het leven beter aan kunnen, gewichtsverlies en afname van allerlei lichamelijke klachten.
Heb jij ook moeite met inslapen, of word je vaak vroeg wakker? Dan kunnen de volgende tips je hopelijk helpen:
1. Zorg voor een slaapverwekkende slaapkamer. Donker, koel, zonder afleidende lampjes of een telefoon naast je bed. Kies een matras dat je lichaam goed ondersteunt en een fijn kussen dat is aangepast aan je slaappositie. Fijn zacht beddengoed helpt ook. Probeer alle geluid buiten te sluiten, zo nodig door middel van oordopjes. Maak de kamer zo donker mogelijk, bijvoorbeeld door middel van verduisteringsgordijnen.
2. Houd een vaste routine aan voor het naar bed gaan. Vermijd in het laatste uur voor het slapen gaan blauw licht, leg al je schermen weg. Ga in bad of onder de douche, smeer je in met een lekkere bodylotion of olie, waarin bijvoorbeeld lavendel zit. Lavendel ontspant en helpt je inslapen. Lees ook eens dit eerdere artikel over de kracht van aromatherapie? Doe vlak voor het slapen gaan alleen nog maar dingen die jou tot rust brengen. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, wat zachte yoga oefeningen doen of een boek lezen (geen spannende thriller!). Yoga nidra, slaapyoga, helpt mij enorm als ik moeilijk inslaap. Je hoeft er niets bijzonders voor te doen, alleen maar liggen en luisteren naar een geleide meditatie, waardoor je rustig afreist naar dromenland. Onder het kopje “meditaties” op deze website heb ik een gratis yoga nidra sessie voor je opgenomen.
3. Houd een vast dag-nacht ritme aan. Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed (idealiter rond 22.00 uur, dan maak je optimaal groeihormoon aan, dat je nodig hebt om te herstellen) en sta op dezelfde tijd op. Geef jezelf de tijd om hieraan te wennen. Doe liever geen dutjes overdag, tenzij je bijvoorbeeld een aandoening hebt waarbij je een beperkte energie hebt gedurende de dag, zoals chronische vermoeidheid, MS, kanker of een hartziekte. Dan kan een dutje juist wel helpen om te voorkomen dat de vermoeidheid te groot wordt en dat een reden is om in de nacht slecht te slapen. Ik slaap bijvoorbeeld zelf elke middag even na de lunch, omdat ik in verband met mijn chronische hartziekte na een halve dag al door mijn energievoorraad heen ben.
4. Verder kunnen goede gewoontes overdag voor een goede slaap ‘s nachts zorgen. Beweeg iedere dag, vermijd cafeïne vanaf halverwege de middag (en helemaal als je er gevoelig voor bent), en zoek iedere dag het daglicht op. Stop met roken en alcohol drinken en eet niet te laat op de avond. Houd een window aan van niet eten ten minste 2 uur voor het naar bed gaan. Zorg er voor dat je stress vermindert door bijvoorbeeld te mediteren of te wandelen (bosbaden heeft aangetoond effect op je stress levels!), en laat je bij overspanning of andere psychische klachten begeleiden door een goede coach of psycholoog. Onrust overdag zorgt namelijk vaak voor onrust tijdens de nacht.
Ik hoop dat deze basistips je helpen om beter te slapen. Mocht je dit allemaal al doen en het slapen toch niet lukken: ga dan eens langs je huisarts om te bespreken of er andere oorzaken zijn voor het slechte slapen.
Slaap lekker! 🙏