We wisten al dat een gezonde leefstijl het risico op een hartinfarct met maar liefst 80% kan verlagen. Maar inmiddels is duidelijk dat een plantaardig eetpatroon hartziekten niet alleen kan voorkomen, maar ook om kan keren. Het is het enige eetpatroon dat dat doet!
🌱
Zo liet Dr Dean Ornish zien dat bij 82% van patiënten met ernstige atherosclerose (aderverkalking) die een jaar lang een leefstijlprogramma volgden van vetarme, vnl plantaardige voeding, gematigde beweging, stressreductie en stoppen met roken, al na enkele weken een significante vermindering van vaatvernauwing optrad.
🌱
Meerdere studies hebben aangetoond dat atherosclerose afneemt oiv een plantaardig dieet met weinig vet. Aderverkalking is de grootste veroorzaker van een hartinfarct en angina pectoris (pijn op de borst agv een blokkade van de kransslagaderen) en treedt al op jonge leeftijd op oiv een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken, diabetes, overgewicht, inactiviteit en een eetpatroon met veel verzadigd vet.
🌱
Onbewerkte plantaardige voeding bevat weinig vet en juist veel polyfenolen en antioxidanten, die de vaatwand beschermen. Deze manier van eten heeft een direct effect op de bloedvaten. Daarnaast is het op indirecte manier goed voor het hart, doordat het de risicofactoren voor hart-en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, een hoog cholesterol, atherosclerose en chronische ontsteking bestrijdt.
🌱
Persoonlijk merk ik een enorm verschil sinds ik onbewerkt plantaardig ben gaan eten. Minder pijn op de borst en meer energie. Ik ben meer dan 20 kg afgevallen, mijn suikerwaarden en cholesterol zijn genormaliseerd en ik heb de bloeddruk van een jonge vrouw. Mijn hart en bloedvaten hebben baat bij deze manier van eten, die me momenteel weinig moeite meer kost. Mijn gezondheid is me meer waard dan dat stuk kaas (kostte me de meeste moeite, lees hier waarom kaas zo verslavend is!) of die Friese worst (jarenlang mijn guilty pleasure…)!
🌱
Eet dus zo veel mogelijk onbewerkt plantaardig, voor een gezond hart! 💚
Satija A, Hu FB. Plant-based diets and cardiovascular health. Trends Cardiovasc Med. 2018 Oct;28(7):437-441.
Aljuraiban G, Chan Q, Gibson R, Stamler J, Daviglus ML, Dyer AR, Miura K, Wu Y, Ueshima H, Zhao L, Van Horn L, Elliott P, Oude Griep LM; INTERMAP Research Group. Association between plant-based diets and blood pressure in the INTERMAP study. BMJ Nutr Prev Health. 2020 Jul 8;3(2):133-142.
Appel L, Moore T, Obarzanek E, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N Engl J Med. 1997;336:1117‐1124.
Kim H, Caulfield LE, Garcia-Larsen V, Steffen LM, Coresh J, Rebholz CM. Plant-Based Diets Are Associated With a Lower Risk of Incident Cardiovascular Disease, Cardiovascular Disease Mortality, and All-Cause Mortality in a General Population of Middle-Aged Adults. J Am Heart Assoc. 2019 Aug 20;8(16):e012865.
Choi Y, Larson N, Gallaher DD, Odegaard AO, Rana JS, Shikany JM, Steffen LM, Jacobs DR Jr. A Shift Toward a Plant-Centered Diet From Young to Middle Adulthood and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes and Weight Gain: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study. Diabetes Care. 2020 Nov;43(11):2796-2803.
Tuso P, Stoll SR, Li WW, A Plant-Based Diet, Atherogenesis, and Coronary Artery Disease Prevention. Perm J. 2015 Winter; 19(1): 62–67.
Kuresh A. Youdima,*, Jane McDonaldb, Wilhemina Kaltb, James A. Josepha. Potential role of dietary flavonoids in reducing microvascular endothelium vulnerability to oxidative and inflammatory insults. Journal of Nutritional Biochemistry 13 (2002) 282–288.
Djekic D, Shi L, Brolin H, Carlsson F, Särnqvist C, Savolainen O, Cao Y, Bäckhed F, Tremaroli V, Landberg R, Frøbert O. Effects of a Vegetarian Diet on Cardiometabolic Risk Factors, Gut Microbiota, and Plasma Metabolome in Subjects With Ischemic Heart Disease: A Randomized, Crossover Study. J Am Heart Assoc. 2020 Sep 15;9(18):e016518.
Ornish D, Scherwitz LW, Billings JH, Brown SE, Gould KL, Merritt TA, Sparler S, Armstrong WT, Ports TA, Kirkeeide RL, Hogeboom C, Brand RJ. Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA. 1998 Dec 16;280(23):2001-7
Kahleova H, Levin S, Barnard ND. Vegetarian Dietary Patterns and Cardiovascular Disease. Prog Cardiovasc Dis. 2018 May-Jun;61(1):54-61.
Kahleova H, Levin S, Barnard N. Cardio-Metabolic Benefits of Plant-Based Diets. Nutrients. 2017 Aug 9;9(8):848.