De enige zoetstof die ik af en toe gebruik is dadelstroop. Dadels blijken gelukkig erg gezond. Ze bevatten veel antioxidanten (ze hebben zelfs de hoogste concentratie polyfenolen van alle soorten gedroogd fruit!) en hebben een anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) werking. Inflammatie speelt een rol bij verschillende (chronische) aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten, Alzheimer, kanker, depressie, type 2 diabetes, reumatoïde artritis en overgewicht.
Onderzoek bij diabetes patiënten laat zien dat dadels de bloedsuikerwaarden en het HbA1c gehalte (suikerspiegels over langere termijn) kunnen verlagen. Dit komt waarschijnlijk doordat dadels veel vezels bevatten. Ze hebben een lage glycaemische index (GI) en een medium glycaemische lading. Deze 2 factoren bepalen of een voedingsmiddel al dan niet een piek veroorzaakt in je bloedsuikerspiegel. Is de glycaemische index laag, dan worden de suikers uit een voedingsmiddel langzaam afgegeven aan je bloed. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel weer trek krijgt. Suikers (in heel veel vormen!), witte bloem en bewerkte koolhydraten hebben een hoge glycaemische index en wil je dus zo veel mogelijk vermijden.
Deze zelfgemaakte dadelstroop bestaat uit gemalen dadels met water. Zo blijven de vezels behouden en de GI laag. Je kunt hem (met mate!) gebruiken in je baksels, door de (matcha) latte, of bijvoorbeeld gebruiken om popcorn op een gezonde manier te zoeten. Mjam! Hij is ook nog eens heel simpel te maken en blijft lange tijd goed.
Ingrediënten
200 gram biologische Medjool dadels, ontpit
300 ml water
1 theelepel citroensap
Bereiding
Doe de ingrediënten in een krachtige blender en laat draaien totdat je een caramelkleurige stroop hebt. Giet deze in een afsluitbaar flesje, om hem gemakkelijk uit te kunnen schenken. Voila, je dadelstroop is klaar! Bewaar hem in de koelkast, het citroensap zorgt er voor dat hij langer houdbaar blijft, tot wel 2 weken. Hij dikt wel wat in, dus even schudden als je hem weer gebruikt. Zo nodig kun je na een tijdje wat extra water toevoegen. Je kunt hem zelfs invriezen, de smaak en structuur blijft prima!
Gedroogde dadels werken ook in dit recept. Gebruik dan lauwwarm water en laat de dadels even in dit water voorweken voordat je de blender aan zet.
Houd jij ook zo van dadels?
Literatuur:
Taleb H, Maddocks SE, Morris RK, Kanekanian AD. Chemical characterisation and the anti-inflammatory, anti-angiogenic and antibacterial properties of date fruit (Phoenix dactylifera L.). J Ethnopharmacol. 2016 Dec 24;194:457-468.
Hafez MH, Elblehi SS, El-Sayed YS. Date palm fruit extract ameliorated pancreatic apoptosis, endocrine dysfunction and regulatory inflammatory cytokines in Streptozotocin-induced diabetes in rats. Environ Sci Pollut Res Int. 2020 Dec;27(34):43322-43339.
Rahmani AH, Aly SM, Ali H, Babiker AY, Srikar S, Khan AA. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. Int J Clin Exp Med. 2014 Mar 15;7(3):483-91.
Mia MA, Mosaib MG, Khalil MI, Islam MA, Gan SH. Potentials and Safety of Date Palm Fruit against Diabetes: A Critical Review. Foods. 2020 Oct 28;9(11):1557.
Alkaabi JM, Al-Dabbagh B, Ahmad S, Saadi HF, Gariballa S, Ghazali MA. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutr J. 2011 May 28;10:59.
Viguiliouk E, Jenkins AL, Blanco Mejia S, Sievenpiper JL, Kendall CWC. Effect of dried fruit on postprandial glycemia: a randomized acute-feeding trial. Nutr Diabetes. 2018 Dec 11;8(1):59.
Foshati, Sahar & Nouripour, Fatemeh & Akhlaghi, Masoumeh. (2015). Effect of Date and Raisin Snacks on Glucose Response in Type 2 Diabetes. Nutrition and Food Sciences Research. 2. 19-25.