Kikkererwten hebben veel mooie effecten op de gezondheid. Ze bevatten veel vezels (goed voor het microbioom!), hebben een lage glycaemische index (ze houden de bloedsuikerspiegel in balans) en bevatten belangrijke mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer.
Je kent ze waarschijnlijk het beste van de heerlijke hummus die je er mee kunt maken, maar je kunt ze ook bakken, als lekkere snack en gezond alternatief voor het bakje chips bij de borrel. Gebakken kikkererwten maak je heel simpel in de oven of de airfryer.
Behalve als snack kun je deze gebakken kikkererwten ook over de nasi strooien, of als topping voor over een buddha bowl gebruiken.
Ingrediënten
Pot of blik gekookte kikkererwten
Kruiden
Zout naar smaak
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de kikkererwten goed uitlekken en spoel ze af. Dep ze droog met een schone theedoek en probeer zo veel mogelijk van de velletjes te verwijderen. Hierdoor worden ze straks lekker knapperig!
Meng de kikkererwten met de kruiden en spreid ze daarna uit op een bakblik dat je hebt bekleed met bakpapier. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven, waarbij je ze elke 10 minuten even omschudt. Let op dat ze niet verbranden! Kijk daarna of ze al crispy worden. Soms moeten ze nog 10-15 minuten langer (hangt af van de hoeveelheid vocht die er in zat). Haal ze wanneer ze knapperig zijn uit de oven en bestrooi ze met wat zout naar smaak.
Eet de gebakken kikkererwten het liefst zo snel mogelijk nadat ze zijn afgekoeld. Je kunt ze tot 2 dagen buiten de koelkast bewaren in een bakje afgedekt met keukenpapier, maar ze worden dan wel steeds zachter helaas.
Wat de kruiden betreft gebruik ik graag een mengsel van tijm en rozemarijn; citroenschil en zwarte peper; of paprikapoeder, knoflookpoeder en chilipoeder.
Smakelijk!
Volg je me al op Facebook of Instagram? Daar deel ik dagelijks tips over gezonde, plantaardige voeding, laat ik zien wat ik eet en hoe ik zelf een gezonde leefstijl inpas in mijn leven. Ook deel ik recepten en organiseer ik regelmatig mooie winacties met producten waar ik enthousiast over ben. Zie ik je daar?