Wat eet ik op een dag?

What I eat in a day Ik krijg regelmatig de vraag wat ik nou zelf eet op een dag. So here goes: 🌱Ontbijt: havermout met sojamelk, gebroken lijnzaad, kaneel en granaatappel pitjes. 🌱11 uur: decafé latte met havermelk. 🌱Lunch: kop courgette- spinazie soep, quinoa met linzenchili, gistvlokken en broccolikiemen. 🌱4 uur: schaaltje druiven 🌱Diner: kop …

De pijlers van een gezonde leefstijl 

In de leefstijlgeneeskunde onderscheiden we een aantal onderdelen die je helpen om je optimaal gezond te voelen en chronische ziektes zo veel mogelijk te voorkomen. De pijlers voor een optimale gezondheid: Voeding. Eet zo veel mogelijk onbewerkt en voornamelijk plantaardig. Deze manier van eten zorgt voor veel vezels en voedingsstoffen. Goed voor je microbioom, dat …

Aromatherapie, de kracht van geuren

Toen ik in het afgelopen paasweekend langs deze prachtige hyacinten liep kwam ik door de geur meteen in een blije stemming. Waardoor ik me afvroeg: wat zegt eigenlijk de medische literatuur over geuren en hun effect op onze gezondheid? Aromatherapie wordt in veel andere landen ingezet als aanvulling op reguliere behandelingen. Ook in Nederland zie …

Waarom ik geen vis eet

Waarom eet ik geen vis? Vis is toch gezond? Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik geen vis meer eet. Vis is toch gezond? 🌱 Laat ik beginnen met te zeggen dat je vis niet nodig hebt. Een onbewerkt plantaardig dieet levert alle voedingstoffen die je nodig hebt, inclusief omega 3. Het is 1 van …

De kracht van meditatie

Sinds ik bijna 25 jaar geleden in aanraking kwam met meditatie zit ik dagelijks een tijdje in stilte. Op een vast moment van de dag, al dan niet onder begeleiding van een meditatie app. Het brengt me rust in m’n hoofd, helderheid, meer energie. Het vermogen om wat zich afspeelt in mijn leven van een …

Tips voor het eten van bonen

Bonen zijn erg gezond; ze bevatten veel vezels, (B-)vitamines en polyfenolen (een type antioxidant) en zijn een goede bron van eiwitten. Ze zijn laag in calorieën en verzadigd vet. Mensen die veel bonen eten blijken een lager risico te hebben op diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker. Bonen helpen het cholesterol te verlagen, stabiliseren de …

Jodium bij een plantaardig dieet

Wanneer je volledig plantaardig eet kun je niet alleen een tekort aan vitamine B12 krijgen, maar ook aan jodium. Dit laatste wordt nog wel eens onderschat. Waar heb je jodium voor nodig? Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon (en dus belangrijk voor je metabolisme en celopbouw) en een optimale ontwikkeling van het brein. …