Onbewerkte plantaardige voeding

Waarom plantaardig eten zo gezond is

Naast het feit dat plantaardig eten beter is voor het klimaat en dierenwelzijn is het ook nog eens het beste eetpatroon voor je gezondheid!

Een ongezond eetpatroon is verantwoordelijk voor meer gevallen van overlijden dan alle andere risicofactoren. Uit onder andere de “Global Burden of Disease Study”, waarbij tussen 1990 en 2017 eetpatronen werden onderzocht in 195 landen, blijkt dat wereldwijd 1 op de 5 overlijdens wordt veroorzaakt door het dieet. Voornamelijk door een eetpatroon dat te veel zout bevat en te weinig fruit, groenten, volkoren granen, noten en zaden. 

Zo zijn er nog veel meer onderzoeken die laten zien dat populaties die voornamelijk plantaardig eten het gezondst zijn en het langste leven.

Een aantal voordelen van een plantaardig eetpatroon:

Gun jezelf een optimale gezondheid en maak die overstap naar zo veel mogelijk plantaardig!

Vervang je melk door plantaardige drinks, vlees en vis door bonen of linzen (of probeer eens een vleesvervanger) en eieren door deze tips om eieren te vervangen bij het bakken. Bereid je maaltijden voor op dagen dat je meer tijd hebt, of kook ’s avonds meer, zodat je 2x hetzelfde kunt eten. Beleg je brood met avocado, rauwkost en (zelfgemaakte) hummus of muhammara. Volg mensen die je inspireren op dit gebied op social media, en doe het samen. Met je partner, je kids, vrienden en vriendinnen. Maak er eens een challenge van, doe samen een plantaardige maand bijvoorbeeld. Voor je het weet wil je niet anders meer!

Op mijn Instagram en Facebook accounts geef ik dagelijks tips voor een meer plantaardige leefstijl. Leuk als je me daar volgt!

 

Enkele referenties:

GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019 May 11;393(10184):1958-1972.

Glick-Bauer M, Yeh MC. The health advantage of a vegan diet: exploring the gut microbiota connection. Nutrients. 2014 Oct 31;6(11):4822-38.

Singh RK, Chang HW, Yan D, et al. Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. J Transl Med. 2017;15:73.

Barnard ND, Alwarith J, Rembert E, Brandon L, Nguyen M, Goergen A, Horne T, do Nascimento GF, Lakkadi K, Tura A, Holubkov R, Kahleova H. A Mediterranean Diet and Low-Fat Vegan Diet to Improve Body Weight and Cardiometabolic Risk Factors: A Randomized, Cross-over Trial. J Am Coll Nutr. 2021 Feb 5:1-13.

Song M, Fung TT, Hu FB, Willett WC, Longo VD, Chan AT, Giovannucci EL. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. 2016 Oct 1;176(10):1453-1463

Papier K, Fensom GK, Knuppel A, Appleby PN, Tong TYN, Schmidt JA, Travis RC, Key TJ, Perez-Cornago A. Meat consumption and risk of 25 common conditions: outcome-wide analyses in 475,000 men and women in the UK Biobank study. BMC Med. 2021 Mar 2;19(1):53.

Hruby A, Jacques PF. Dietary Protein and Changes in Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress in the Framingham Heart Study Offspring Cohort. Curr Dev Nutr. 2019 Mar 28;3(5):nzz019. doi: 10.1093/cdn/nzz019. PMID: 31037277; PMCID: PMC6483052.

Turner-McGrievy GM, Wirth MD, Shivappa N, Wingard EE, Fayad R, Wilcox S, Frongillo EA, Hébert JR. Randomization to plant-based dietary approaches leads to larger short-term improvements in Dietary Inflammatory Index scores and macronutrient intake compared with diets that contain meat. Nutr Res. 2015 Feb;35(2):97-106. doi: 10.1016/j.nutres.2014.11.007. Epub 2014 Dec 3. PMID: 25532675.

Shah B, Newman JD, Woolf K, Ganguzza L, Guo Y, Allen N, Zhong J, Fisher EA, Slater J. Anti-Inflammatory Effects of a Vegan Diet Versus the American Heart Association-Recommended Diet in Coronary Artery Disease Trial. J Am Heart Assoc. 2018 Dec 4;7(23):e011367. doi: 10.1161/JAHA.118.011367. PMID: 30571591; PMCID: PMC6405545.

Dit vind je misschien ook leuk