“Ik wil zo graag gezonder worden en onbewerkt plantaardig eten, maar hoe doe ik dat?” is een vraag die ik regelmatig hoor. Ten eerste: geweldig dat je dit artikel leest! Dat wil zeggen dat je je lot in handen neemt en je gezondheid op de eerste plek zet. Ten tweede: no worries, ik help je! Het is eigenlijk heel natuurlijk: je eet groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Zo puur mogelijk, met zo min mogelijk bewerking. Geen pakjes en zakjes, gewoon zelf koken. Geen olie, geen suiker. Je lijf zal je dankbaar zijn!
Omdat ik snap dat het in het begin lastig is en je misschien niet weet waar je moet beginnen help ik je met een aantal basis tips.
6 tips om te beginnen met plantaardig eten:
1. Een goede voorbereiding helpt. Plan je maaltijden voor de hele week vooruit, zorg dat je voldoende ingrediënten in huis hebt om lekker te variëren. Maak op dagen dat je daar wat meer tijd voor hebt (bijvoorbeeld in het weekend) een aantal basis ingrediënten klaar, zoals een boon (of linzen), een graan, een of twee soepen, een spread (hummus, muhammara of een andere spread voor op brood of een cracker), een saus en een gezond plantaardig tussendoortje zoals muffins of bananenbrood.
2. Zorg voor een aantal basisrecepten en wissel die af. Maak af en toe iets nieuws, wanneer je wat meer tijd hebt.
3. Haal geen bewerkte voeding in huis. Mis je je tussendoortje? Eet vers fruit (lees hier waarom je niet bang hoeft te zijn voor fruit!), of maak zelf gezonde (en lekkere!) tussendoortjes en vries die in. Vervang stap voor stap al je favoriete producten door net zo lekkere, veel gezondere onbewerkt plantaardige versies.
4. Begin eens met het onbewerkt plantaardig maken van 1 maaltijd (ontbijt, lunch of diner); wat is voor jou het meest simpel? Vaak is dat het ontbijt. Als je daarvoor 2 fijne opties hebt die onbewerkt plantaardig zijn (zoals bijvoorbeeld deze romige havermoutpap en een super gemakkelijke chocolade chiapudding), ga je door naar de volgende maaltijd.
5. Voor sommige mensen werkt “cold turkey” het beste, die gaan direct over op 100% plantaardig, voor anderen is dit te overweldigend. Stop dan bijvoorbeeld eerst met het eten van vlees, schrap daarna koemelk uit je dieet, enzovoort. Begin in ieder geval met het toevoegen van meer groenten, volle granen en fruit. Dan voel je je verzadigd en heb je minder behoefte aan onbewerkte en dierlijke producten. Je darmen kunnen dan wennen aan een ander eetpatroon en je begint andere bacteriesoorten in je darm te ontwikkelen. Daardoor voel je je beter en wordt het gemakkelijker om over te schakelen op volledig onbewerkt plantaardig. Lees hier meer over je microbioom, de verzameling bacteriën, schimmels en gisten in je darmen.
6. Schakel hulp in. Betrek je partner of gezin er bij, doe het samen! Onderzoek wijst uit dat wanneer je het samen doet de kans dat je nieuwe eetpatroon een succes wordt veel groter is! Volg eens een vegan challenge, bijvoorbeeld van de Nederlandse Vereniging voor veganisme.
Op deze website vind je talloze artikelen die je kunnen motiveren om plantaardig te eten. Waarom je beter geen vlees kunt eten, waarom eieren slecht zijn voor je gezondheid en waarom vis niet zo gezond is als we altijd dachten. Ook vind je recepten voor alle maaltijden, tussendoortjes en feestdagen.
Op mijn Facebook en Instagram accounts laat ik regelmatig zien wat ik eet op een dag, zodat je inspiratie op kunt doen. Je kunt me via die kanalen ook laten weten waar je verder tegenaan loopt; wat is jouw grootste struikelblok als het gaat om het veranderen van je eetpatroon?