De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat koemelk niet zo gezond is als eerder wel werd gedacht. Wat zijn de voor- en nadelen en waarom adviseer ik om geen melkproducten te gebruiken?
Koemelk bevat veel eiwitten, calcium en magnesium. In het verleden werd gedacht dat koemelk zou bijdragen aan sterke botten. Recente studies laten echter zien dat dit juist niet het geval is. Een grote studie in Zweden toonde bijvoorbeeld aan dat hoe meer melk werd gedronken, hoe hoger de kans was op botbreuken en zelfs vroegtijdig overlijden.
De hormonen in koemelk (oestrogeen, progesteron en prolactine) worden in meerdere onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op meerdere soorten kanker (prostaatkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker; alleen op het risico op darmkanker lijkt melk een licht beschermend effect te hebben). Ook lijkt het er steeds meer op dat ze fertiliteit beïnvloeden en de kans op zwangerschap verlagen.
Andere aandoeningen waarbij koemelk een rol lijkt te spelen zijn auto-immuunziekten (type 1 diabetes en MS), KNO-problemen (oorontstekingen), huidafwijkingen (zoals eczeem en acne), astma, darmziekten (Crohn en PDS), gewrichtsontstekingen en overgewicht.
Bovendien is aangetoond dat melk chronische ontsteking in het lichaam bevordert, een proces dat gelinkt is aan veel van onze moderne leefstijlziekten, zoals hart-en vaatziekten, diabetes, Alzheimer, kanker, depressie, reumatoïde artritis en overgewicht. In dit artikel lees je daar meer over.
Aangezien je je eiwitten en mineralen prima uit andere bronnen dan melk kunt halen adviseer ik (en met mij gelukkig steeds meer artsen!) om melkproducten te schrappen uit je dieet. Vervang koemelk door bijvoorbeeld havermelk voor in de koffie (schuimt prima op en heeft een lekkere zoete smaak), of sojamelk in je havermout of pannenkoeken. Lees hier ook mijn artikel over de verschillende soorten plantaardige melk en welke ik adviseer!
Als je meer wilt weten over hoe je voldoende calcium binnen krijgt met een plantaardig eetpatroon lees dan hier mijn artikel daarover.
Heb jij je koemelk al vervangen door een plantaardige melk? Zo niet, probeer het eens? Je zult je er geheid beter bij voelen!
Bronnen:
Sahni S, Soedamah-Muthu SS, Weaver CM. Higher milk intake increases fracture risk: confounding or true association? Osteoporos Int. 2017 Aug;28(8):2263-2264.
Michaelsson K, Wolk A, Langenskiold S, Basu S, Warensjo Lemming E, Melhus H, Byberg L (2014) Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 349:g6015
Ganmaa D, Cui X, Feskanich D, Hankinson SE, Willett WC. Milk, dairy intake and risk of endometrial cancer: a 26-year follow-up. Int J Cancer. 2012 Jun 1;130(11):2664-71
Malosse D, Perron H, Sasco A, Seigneurin JM. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology 1992;11:304-12
Kroenke CH, Kwan ML, Sweeney C, Castillo A, Caan BJ. High- and low-fat dairy intake, recurrence, and mortality after breast cancer diagnosis. J Natl Cancer Inst. 2013;105(9):616-623. doi:10.1093/jnci/djt027
Fraser GE, Jaceldo-Siegl K, Orlich M, Mashchak A, Sirirat R, Knutsen S. Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks. Int J Epidemiol. 2020 Oct 1;49(5):1526-1537.
Nilsson LM, Winkvist A, Esberg A, Jansson JH, Wennberg P, van Guelpen B, Johansson I. Dairy Products and Cancer Risk in a Northern Sweden Population. Nutr Cancer. 2020;72(3):409-420.
Aune D, Navarro Rosenblatt DA, Chan DS, Vieira AR, Vieira R, Greenwood DC, Vatten LJ, Norat T. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):87-117.
Song Y, Chavarro JE, Cao Y, Qiu W, Mucci L, Sesso HD, Stampfer MJ, Giovannucci E, Pollak M, Liu S, Ma J. Whole milk intake is associated with prostate cancer-specific mortality among U.S. male physicians. J Nutr. 2013 Feb;143(2):189-96.
Willett WC, Ludwig DS. Milk and Health. N Engl J Med. 2020 Feb 13;382(7):644-654.
Oliveira KAS, Esper MT, Oliveira ML, Tofoli MHC, Avelino MAG. Correlation between cow’s milk protein allergy and otitis media: a systematic review. Braz J Otorhinolaryngol. 2021 Oct 18:S1808-8694(21)00150-6.